W końcu przyszła długo oczekiwana wiosna. Temperatury są już ponad 10 stopni. Jest ciepło i przyjemnie. Tylko przebywać na świeżym powietrzu:) Na szczęście my to lubimy i staramy się spędzać aktywnie czas.
Od jakiegoś czasu marzy mi się zobaczyć krokusy w górach. Chciałabym to zrealizować w tym roku – czas pokaże czy się udało.
W mojej kuchni też już czuć wiosenne zapachy. Zdarza mi się wstać sporo wcześniej przed domownikami i przygotować im coś przepysznego. Dobrze że jedzą prawie to samo i nie muszę gotować osobno dla każdego z nich.
Tak też było i dzisiaj. Nim dzieci wstały, zrobiłam im błyskawiczne szybkie omlety – aby miały siłę do nauki.
A Wy co przygotowujecie rano?
Puszysty omlet "grzybek"

By 25 marca, 2022
Published:W końcu przyszła długo oczekiwana wiosna. Temperatury są już ponad 10 stopni. Jest ciepło i przyjemnie. Tylko przebywać na …
Potrzebujemy
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki mąki pszennej
- masło do posmarowania patelni
Krok po kroku
- Żółtka oddzielić od białek. Wymieszać i odstawić
- Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dolewać żółtka i ubijać chwilkę. Następnie dosypać mąkę i ubijać dosłownie przez momencik (maksymalnie dziesięć sekund).
- Na patelni rozgrzać masło.
- Przełożyć masę i smażyć bez przykrycia około 5 minut.
- Omlet przewrócić i smażyć już krócej (mniej więcej 2 minuty).
- Podawać z ulubionymi dodatkami.