Puszysty omlet “grzybek”

W końcu przyszła długo oczekiwana wiosna. Temperatury są już ponad 10 stopni. Jest ciepło i przyjemnie. Tylko przebywać na świeżym powietrzu:) Na szczęście my to lubimy i staramy się spędzać aktywnie czas.
Od jakiegoś czasu marzy mi się zobaczyć krokusy w górach. Chciałabym to zrealizować w tym roku – czas pokaże czy się udało.

W mojej kuchni też już czuć wiosenne zapachy. Zdarza mi się wstać sporo wcześniej przed domownikami i przygotować im coś przepysznego. Dobrze że jedzą prawie to samo i nie muszę gotować osobno dla każdego z nich.
Tak też było i dzisiaj. Nim dzieci wstały, zrobiłam im błyskawiczne szybkie omlety – aby miały siłę do nauki.
A Wy co przygotowujecie rano?

Puszysty omlet "grzybek"

By Gotuj z rodziną Published: 25 marca, 2022

    W końcu przyszła długo oczekiwana wiosna. Temperatury są już ponad 10 stopni. Jest ciepło i przyjemnie. Tylko przebywać na …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Żółtka oddzielić od białek. Wymieszać i odstawić
    2. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dolewać żółtka i ubijać chwilkę. Następnie dosypać mąkę i ubijać dosłownie przez momencik (maksymalnie dziesięć sekund).
    3. Na patelni rozgrzać masło.
    4. Przełożyć masę i smażyć bez przykrycia około 5 minut.
    5. Omlet przewrócić i smażyć już krócej (mniej więcej 2 minuty).
    6. Podawać z ulubionymi dodatkami.

      Komentarze

      komentujących