Na blogu powstała nowa kategoria – goście znani i mniej znani gotują. Będą tu dania i przepisy różnych osób, które albo przygotowały bezpośrednio jakąś potrawę(czasami dodając swoje zdjęcie) , albo zrobiłam ją ja korzystając z pomysłu danej osoby ,albo mi się z tą osobą skojarzyło.
Na początek proponuję Wam przepis na frittatę ze szparagami i kozim serkiem od #Anna Kiedacz #livingstylebyann (tak ją znajdziecie w mediach społecznościowych).
Z Anią wiąże się wiele pięknych wspomnień. Najstarsze jest sprzed….lat. Ania przyjaźniła się z moim mężem. On wiele razy mi o niej opowiadał łącznie z tym że na przykład dzwonił do mnie kiedy siedzieli razem na krakowskich Plantach, zajadali naleśniki po ukraińsku i pili kefir. Nie znałam się z nią wtedy, ale czułam, że to ktoś dla niego ważny. A po kilku miesiącach kiedy organizowaliśmy doroczny wieczór kolęd, powiedziałam, żeby zaprosić również Anię. I przyszła. Pamiętam – stała trochę przestraszona w drzwiach, czy ja zrobię awanturę o jej relację z Grzesiem albo coś podobnego. Ale ja zaprosiłam serdecznie do środka…Albo inne fajne jak chcieliśmy z Grzesiem jej zrobić niespodziankę na urodziny. Ja się schowałam w szafie, a Grześ na nią czekał, bo rzekomo chciał się nauczyć lepić pierogi (celowo nie piszę jakie) i ona miała mu pomóc. Słyszałam jak rozmawiali i nagle wyszłam z ukrycia… Teraz się śmiejemy, że zaanektowałam Anię i ona bardziej przyjaźni się ze mną niż z Grzesiem…Na Anię można zawsze liczyć, wysłucha, przytuli, doradzi, kopnie w d… a nawet jak trzeba uczesze i umaluje do ślubu czy inną uroczystość:)Od prawie 9 lat mieszka w Londynie, to jednak stara się z nami zobaczyć jak tylko przyjeżdża do Krakowa. I te nasze rozmowy niemające końca…
Nasze dzieci też uwielbiają ciocię Anię:)
Frittata ze szparagami i kozim serkiem
By 12 stycznia, 2024
Published:Na blogu powstała nowa kategoria - goście znani i mniej znani gotują. Będą tu dania i przepisy różnych osób, które …
Potrzebujemy
- 1 pęczek zielonych szparagów - Jeśli nie macie, tak jak ja dostępnych szparagów, zastąpcie je szpinakiem lub porem bądź brokułem; zaufajcie swojej kreatywności!
- 4 - 6 jajek (w zależności ile jajek jecie na osobę)
- 2 cebulki dymki
- sól
- pieprz
- 50 g koziego twarożku
- 1 łyżka oliwy
- patelnia żeliwna o średnicy 20 cm (lub inna, którą można włożyć do piekarnika)
Krok po kroku
- Odetnij zdrewniałe końcówki od szparagów. Odetnij szczyty szparagów, a łodygi pokrój na plasterki.
- Jajka wbij do miski i rozbełtaj z solą i pieprzem.
- Cebulki dymki drobno pokrój i podsmaż na 1 łyżce oliwy.
- Dodaj pokrojone szparagi (bez szczytów), smaż 3-4 minuty, aż zmiękną.
- Wlej masę jajeczną i smaż ok. 8 minut bez mieszania, aż masa zetnie się od spodu, ale z góry będzie jeszcze płynna.
- Na wierzchu frittaty ułóż porcje koziego twarożku oraz szczyty szparagów.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C nastawionego na górną grzałkę i zapiekaj przez 2-3 minuty, aż wierz frittaty się zetnie.
- Podawaj na ciepło lub na zimno ze świeżym pieczywem.