W sobotę była u nas chrzestna Krzysia – Justyna. Posiedzieliśmy, pogadaliśmy. Kiedy wieczorem zgłodnieliśmy, postanowiłam robić sałatkę.
Sałatka – tak wyglądają nasze kolacje ostatnio…Dlatego będzie ich zdecydowanie więcej na blogu…
Tym razem zrobiłam sałatkę z kaszą pęczak (kilka lat temu jadłam podobną u naszej sąsiadki Kasi z tym, że Kasia zamiast pęczaku dała kuskus):
Sałatka z bakłażanem i kaszą pęczak

By 17 lipca, 2014
Published:W sobotę była u nas chrzestna Krzysia - Justyna. Posiedzieliśmy, pogadaliśmy. Kiedy wieczorem zgłodnieliśmy, postanowiłam …
Potrzebujemy
- 1 bakłażan
- 1 słoik suszonych pomidorów
- 1/2 opakowania kaszy pęczak
- 1 wiązka natki pietruszki
- czosnek
- bazylia
- sól
- biały pieprz
- 2 łyżki oliwy
Krok po kroku
- Bakłażana pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
- Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Pomidorki i natkę pietruszki pokroić.
- Do bakłażana dosypać kaszę.
- Dorzucić pomidorki i pietruszkę.
- Wymieszać.
- Przyprawić do smaku czosnkiem, solą, bazylią.
- Można dodać łyżkę zalewy z pomidorów.
- Sałatkę można wzbogacić papryką jalapeno (wówczas jest bardziej pikantniejsza) albo startym parmezanem (nada on bardziej słonego smaku)