Jakiś czas temu w naszym domu wprowadziliśmy “rytuały śniadaniowe” czyli powtarzające się śniadania każdego dnia. Przyznam, że takie rozwiązanie w przypadku gdy się ma dzieci, ułatwia wiele rzeczy jak na przykład zorganizowanie się rano gdy się idzie do przedszkola/szkoły/pracy czy nawet pozwala w szybkim tempie nauczyć dzieci dni tygodnia:).
U nas to wygląda w następujący sposób:
poniedziałek/czwartek: płatki/owsianka
wtorek: kanapki/jajka
środa: kiełbaski na ciepło
piątek: kanapki/jajka
sobota: naleśniki /placuszki/racuchy/muffinki wytrawne (albo jak ktoś woli na słodko)/kasze z warzywami
niedziela: w zależności od nastroju
Ja bardzo lubię płatki owsiane. Dlatego ponieważ dzisiaj jest dzień “płatkowy”, postanowiłam je przygotować nieco inaczej. Zapraszam na domową granolę:)
Domowa granola

By 26 kwietnia, 2018
Published:Jakiś czas temu w naszym domu wprowadziliśmy "rytuały śniadaniowe" czyli powtarzające się śniadania każdego dnia. Przyznam, …
Potrzebujemy
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów
- 1/2 szklanki rodzynek
- 3-4 łyżki płatków migdałowych
- 6-8 suszonych moreli
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Krok po kroku
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Orzechy i morele posiekać.
- Przesypać je na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną matą silikonową do wypieków.
- Do orzechów dodać płatki owsiane, rodzynki, migdały, miód, cynamon i cukier.
- Wymieszać je dokładnie i równomiernie rozłożyć na blaszce.
- Włożyć do nagrzanego piekarnika na mniej więcej kwadrans.
- Mieszać co 3-4 minuty, gdyż w przeciwnym razie składniki upieką się nierónomiernie.
- Gotową granolę wystudzić i przesypać do szczelnie zamkniętego pojemnika.
- Podawać z mlekiem lub jogurtem i świeżymi owocami.