Domowa granola

Jakiś czas temu w naszym domu wprowadziliśmy “rytuały śniadaniowe” czyli powtarzające się śniadania każdego dnia. Przyznam, że takie rozwiązanie w przypadku gdy się ma dzieci, ułatwia wiele rzeczy jak na przykład zorganizowanie się rano gdy się idzie do przedszkola/szkoły/pracy czy nawet pozwala w szybkim tempie nauczyć dzieci dni tygodnia:).
U nas to wygląda w następujący sposób:
poniedziałek/czwartek: płatki/owsianka
wtorek: kanapki/jajka
środa: kiełbaski na ciepło
piątek: kanapki/jajka
sobota: naleśniki /placuszki/racuchy/muffinki wytrawne (albo jak ktoś woli na słodko)/kasze z warzywami
niedziela: w zależności od nastroju

Ja bardzo lubię płatki owsiane. Dlatego ponieważ dzisiaj jest dzień “płatkowy”, postanowiłam je przygotować nieco inaczej. Zapraszam na domową granolę:)

Domowa granola

By Gotuj z rodziną Published: 26 kwietnia, 2018

    Jakiś czas temu w naszym domu wprowadziliśmy "rytuały śniadaniowe" czyli powtarzające się śniadania każdego dnia. Przyznam, …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    2. Orzechy i morele posiekać.
    3. Przesypać je na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną matą silikonową do wypieków.
    4. Do orzechów dodać płatki owsiane, rodzynki, migdały, miód, cynamon i cukier.
    5. Wymieszać je dokładnie i równomiernie rozłożyć na blaszce.
    6. Włożyć do nagrzanego piekarnika na mniej więcej kwadrans.
    7. Mieszać co 3-4 minuty, gdyż w przeciwnym razie składniki upieką się nierónomiernie.
    8. Gotową granolę wystudzić i przesypać do szczelnie zamkniętego pojemnika.
    9. Podawać z mlekiem lub jogurtem i świeżymi owocami.

      Komentarze

      komentujących