Z czym mi się kojarzą ziemniaki? Hmm – mam z nimi przepiękne wspomnienia. Były to niezwykłe kartofle, bo pieczone w ognisku. Smakowały tak wybornie, że smak czuję do dzisiejszego dnia. Opowiedziałam o tym moim dzieciom i one stwierdziły, że chciały by takich spróbować.
Ponieważ pogoda jest taka jak widać za oknem, postanowiłam zrobić je z piekarnika. Czy wyszły tak samo? Nie do końca, ale liczę, że nic straconego i niedługo skosztują je z ogniska. Wrzucam Wam przepis.
A Wy robicie ogniska? Co na nich robicie?
Ziemniaczki faszerowane boczkiem i cebulką - z piekarnika
By 28 sierpnia, 2023
Published:Z czym mi się kojarzą ziemniaki? Hmm - mam z nimi przepiękne wspomnienia. Były to niezwykłe kartofle, bo pieczone w …
Potrzebujemy
Krok po kroku
- Ziemniaki myjemy. Przekrawamy je na pół.
- Każdą połówkę maczamy w ulubionych przyprawach - sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka.
- Do każdego ziemniaka dajemy plasterek boczku i cebulkę.
- Ziemniaczka zawijamy w folię aluminiową.
- Pieczemy ok. 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.