Ziemniaczki faszerowane boczkiem i cebulką – z piekarnika

Z czym mi się kojarzą ziemniaki? Hmm – mam z nimi przepiękne wspomnienia. Były to niezwykłe kartofle, bo pieczone w ognisku. Smakowały tak wybornie, że smak czuję do dzisiejszego dnia. Opowiedziałam o tym moim dzieciom i one stwierdziły, że chciały by takich spróbować.
Ponieważ pogoda jest taka jak widać za oknem, postanowiłam zrobić je z piekarnika. Czy wyszły tak samo? Nie do końca, ale liczę, że nic straconego i niedługo skosztują je z ogniska. Wrzucam Wam przepis.
A Wy robicie ogniska? Co na nich robicie?

Ziemniaczki faszerowane boczkiem i cebulką - z piekarnika

By Gotuj z rodziną Published: 28 sierpnia, 2023

    Z czym mi się kojarzą ziemniaki? Hmm - mam z nimi przepiękne wspomnienia. Były to niezwykłe kartofle, bo pieczone w …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Ziemniaki myjemy. Przekrawamy je na pół.
    2. Każdą połówkę maczamy w ulubionych przyprawach - sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka.
    3. Do każdego ziemniaka dajemy plasterek boczku i cebulkę.
    4. Ziemniaczka zawijamy w folię aluminiową.
    5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut w temperaturze 180 stopni.

      Komentarze

      komentujących