W naszym domu często przyrządzamy ryby. Lubimy je duszone, panierowane, pieczone w piekarniku, wędzone…
Od chwili kiedy dzieci zaczęły jadać „normalne” jedzenie, wprowadziliśmy im ryby do diety. I to zaprocentowało. Dzieci je po prostu uwielbiają. Jednym z ich przysmaków jest ryba w sosie koperkowym.
A Wy jadacie ryby?Jak je przyrządzacie?
Ryba w sosie koperkowym

By 26 listopada, 2019
Published:W naszym domu często przyrządzamy ryby. Lubimy je duszone, panierowane, pieczone w piekarniku, wędzone… Od chwili kiedy dzieci …
Potrzebujemy
- 1/2 kg dowolnej ryby (ja użyłam łososia)
- 6 płatków masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka mietany gęstej, mleka lub jogurtu naturalnego
- 1 wiązka koperku
- 1/2 szklanki wody lub bulionu
- 1/2 kostki serka topionego śmietankowego (do zagęszczenia)
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
- czosnek (jak ktoś lubi)
Krok po kroku
Rybę usmażyć w piekarniku - 20 minut w temperaturze 180 stopni (każdy płat lekko posolić i na każdym położyć płatek masła) Można też ją ugotować w lekko osolonej wodzie lub wywarze.
- W rondelku roztopić masło (jeden płatek - łyżeczkę), wymieszać z mąką i podgrzać (nie powinno się zrumienić).
- Powoli wlewać mleko, jogurt lub śmietankę cały czas mieszając, i zagotować.
- Doprawić solą, białym pieprzem i czosnkiem, wrzucić koperek, wymieszać.
- Dodać serek topiony.
- Połączyć z rybą i delikatnie wymieszać