
Lubię robić zakupy jesienią na placu. Stoiska mienią się wtedy wszystkimi kolorami. Można dostać prawdziwego oczopląsu – warzywa i owoce są czerwone, zielone, fioletowe, żółte…
W sobotę wybrałam się na pobliski bazarek. Kupiłam dorodne pomidory. A co można zrobić z pomidorów? Zupę. Sałatkę. Sos.
Tym razem wymyśliłam szybkie placuszki pomidorowe.
Placuszki są w smaku bardzo słodkawe i bardzo aromatyczne
(ważne tylko żeby dodać świeżą bazylię).
Placuszki pomidorowe

By 21 października, 2014
Published:- Efekt: 12 sztuk
Lubię robić zakupy jesienią na placu. Stoiska mienią się wtedy wszystkimi kolorami. Można dostać prawdziwego oczopląsu - …
Potrzebujemy
- 3 średnie pomidory
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 25 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej bazylii (koniecznie świeżej!)
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- jogurt grecki
Krok po kroku
- Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i posolić. Zostawić na sicie lub durszlaku , aby odciekł z nich sok.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Bazylię drobno pokroić.
- Pomidory odsączyć i przełożyć do miski, dodać do nich cebulę, czosnek i bazylię. Wymieszać z mąką, jajkiem, koncentratem i oliwą.
- Przyprawić solą i pieprzem.
- Nabierać ciasto łyżką i kłaść na rozgrzaną oliwę, uformować małe placuszki.
- Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
- Podawać ze jogurtem greckim i listkami bazylii.