Placuszki pomidorowe

Lubię robić zakupy jesienią na placu. Stoiska mienią się wtedy wszystkimi kolorami. Można dostać prawdziwego oczopląsu – warzywa i owoce są czerwone, zielone, fioletowe, żółte…

W sobotę wybrałam się na pobliski bazarek. Kupiłam dorodne pomidory. A co można zrobić z pomidorów? Zupę. Sałatkę. Sos.

Tym razem wymyśliłam szybkie placuszki pomidorowe.
Placuszki są w smaku bardzo słodkawe i bardzo aromatyczne
(ważne tylko żeby dodać świeżą bazylię).

Placuszki pomidorowe

By gotujzrodzina Published: 21 października, 2014

  • Efekt: 12 sztuk

Lubię robić zakupy jesienią na placu. Stoiska mienią się wtedy wszystkimi kolorami. Można dostać prawdziwego oczopląsu - …

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w grubą kostkę i posolić.  Zostawić na sicie lub durszlaku , aby odciekł z nich sok.
  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Bazylię drobno pokroić.
  3. Pomidory odsączyć i  przełożyć do  miski, dodać do nich cebulę, czosnek i bazylię. Wymieszać z mąką, jajkiem, koncentratem i oliwą.
  4. Przyprawić solą i pieprzem.
  5. Nabierać ciasto łyżką i kłaść na rozgrzaną oliwę, uformować małe  placuszki.
  6. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
  7. Podawać ze  jogurtem greckim i listkami bazylii.

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz