Rok temu odeszła babcia Wanda. Miała 94 lata. Zawsze będę pamiętać przepyszne obiady, jakie u niej jadaliśmy. A babcia gotowała naprawdę świetnie. To jej kuchnia będzie mi się kojarzyć między innymi z racuchami z ubitą pianę z białek, łazankami z kapustą, kapuśniaczkami,faszerowanym bruścikiem cielęcym. Mam zapisane mnóstwo receptur, które wykorzystuję w swoim domu i robię swojej rodzice.
Jednym z takich przepisów są kluski na parze.
Kluski na parze - przepis mojej babci

By 19 maja, 2019
Published:Rok temu odeszła babcia Wanda. Miała 94 lata. Zawsze będę pamiętać przepyszne obiady, jakie u niej jadaliśmy. A babcia …
Potrzebujemy
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 2 jaja
- 4 yżki masła
- 3 dag świeżych drożdży
- sól
- cukier
Krok po kroku
Drożdże rozpuścić z ciepłym mleku razem z cukrem. Zrobić zaczyn i zostawić aż drożdże "urosną"
- Przełożyć do miski. Połączyć z mąką i jajami.
- Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota.
- Dodać rozpuszczone masło i odrobinę soli. Ponownie wyrobić.
- Zostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
- Formować okrągłe kulki coś w stylu bułeczek.
- Jak urosną, gotować na parze około 10 minut aż będą puszyste.
- Podawać z ulubionymi owocami.