Kluski na parze – przepis mojej babci

Rok temu odeszła babcia Wanda. Miała 94 lata. Zawsze będę pamiętać przepyszne obiady, jakie u niej jadaliśmy. A babcia gotowała naprawdę świetnie. To jej kuchnia będzie mi się kojarzyć między innymi z racuchami z ubitą pianę z białek, łazankami z kapustą, kapuśniaczkami,faszerowanym bruścikiem cielęcym. Mam zapisane mnóstwo receptur, które wykorzystuję w swoim domu i robię swojej rodzice.
Jednym z takich przepisów są kluski na parze.

Kluski na parze - przepis mojej babci

By Gotuj z rodziną Published: 19 maja, 2019

    Rok temu odeszła babcia Wanda. Miała 94 lata. Zawsze będę pamiętać przepyszne obiady, jakie u niej jadaliśmy. A babcia …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Drożdże rozpuścić z ciepłym mleku razem z cukrem. Zrobić zaczyn i zostawić aż drożdże "urosną"
    2. Przełożyć do miski. Połączyć z mąką i jajami.
    3. Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota.
    4. Dodać rozpuszczone masło i odrobinę soli. Ponownie wyrobić.
    5. Zostawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości.
    6. Formować okrągłe kulki coś w stylu bułeczek.
    7. Jak urosną, gotować na parze około 10 minut aż będą puszyste.
    8. Podawać z ulubionymi owocami.

      Komentarze

      komentujących