Znacie ten kawałek? “Mimozami jesień się zaczyna….” (https://www.youtube.com/watch?v=gYJix_D1qjM). Tak tak to popularna piosenka Czesława Niemena. Nucę sobie ją od rana, bo lato się już kończy. Ranki są zimniejsze, chociaż temperatury w dzień przekraczają 20 stopni. Drzewa zaczynają mienić się złocistymi barwami.
Na szczęście w mojej kuchni dania są jeszcze w radosnych letnich kolorach. Dzisiaj przygotowałam szybkie danie inspirowane przepisem mojej nieżyjącej Babci Wandy. Babcia robiła je z ryżem. Tak chciałam przyrządzić, ale moje dzieciaczki wolały kaszotto. Przepis znajdziecie na blogu.
Rodzinne kaszotto z warzywami na pożegnanie lata
By 20 września, 2020
Published:Znacie ten kawałek? "Mimozami jesień się zaczyna...." (https://www.youtube.com/watch?v=gYJix_D1qjM). Tak tak to popularna …
Potrzebujemy
- 1 szklanka (250 ml) kaszy bulgur
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 strąk zielonej papryki
- 1 strąk żółtej papryki
- 2 marchewki
- 1 cebula (ja dałam czerwoną)
- 2 pomidorki
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 5- 6 pieczarek
- 1/3 cukinii
- bazylia
- sól
- pieprz
- oliwa
Krok po kroku
- Kaszę ugotować do miękkości. Odcedzić.
- Marchewkę obrać. Pokroić w półplasterki.
- Dodać pokrojoną drobno cukinię i papryki.
- Poddusić na oliwie (olej też może być). Pod koniec połączyć z pomidorkami.
- Dorzucić podsmażoną cebulkę (pokrojoną w kosteczkę) i zgrilowane połówki pieczarek ( z odrobiną soli).
- Do warzyw przełożyć kaszę i delikatnie wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem (jak ktoś lubi może dać jeszcze suszony tymianek).
- Podawać przyozdobione listkami świeżej bazylii.