Lubię przygotowywać szybkie posiłki. Po prostu nie zawsze mam czas na przygotowanie pracochłonnego obiadu.
Takim daniem jest potrawka z kurczakiem. Można ją przygotować wieczorem, następnego dnia odgrzać i podać z ulubionymi dodatkami.
Dlatego dzisiaj proponuję Wam coś takiego – tym razem będzie to taki niby gulasz z dodatkiem serka mascarpone.
Serek mascarpone to ser krowi, ale wyrabia się go nie z mleka, a ze śmietanki. Wygląda jak gęsty krem i ma miękką konsystencją. Smakuje słodko, śmietankowo i przypomina troszkę masło.
Powiem szczerze – dzisiejszy obiad to obiad którego ugotowanie nie zajmie Wam więcej niż pół godziny.
Spróbujecie? Podzielcie się opiniami w komentarzach.
Potrawka z piersi z kurczaka, pieczarkami i serkiem mascarpone

By 3 listopada, 2018
Published:Lubię przygotowywać szybkie posiłki. Po prostu nie zawsze mam czas na przygotowanie pracochłonnego obiadu. Takim daniem jest …
Potrzebujemy
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 2 cebule białe lub czerwone posiekane w kosteczkę
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka oliwy
- 20 g masła
- pieprz
- sól
- zielona natka pietruszki
Krok po kroku
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki lub grubsze kawałki .
- Cebulę drobno posiekać.
- Kurczaka pokroić w większe kawałki.
- Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Obsmażyć piersi z obu stron.
- Dodać pieczarki i cebule.Przyprawić solą i pieprzem, dodać serek mascarpone.
- Całość wymieszać, przykryć i dusić ok. 10 minut.
- Tuż przed zdjęciem z kuchenki posypać posiekaną zieloną natką pietruszki.