W mojej kuchni często stosuję zamienniki. Lubię na przykład użyć miodu zamiast tradycyjnego posłodzenia cukrem. Gdy tylko można, robię też tak z mąką czy innymi produktami. Ale nie jest tak, że korzystam tylko z jednego ich rodzaju.
Tym razem zrobiłam pełnoziarnistą tartę orkiszową zamiast zwykłej pszennej. Dodałam do niej jeżyny – samodzielnie zbierane przez całą naszą rodzinkę.
A Wy wymieniacie produkty? Podzielcie się w komentarzach pomysłami do wykorzystania. Spróbuję je wykorzystać w swojej kuchni.
Pełnoziarnista orkiszowa tarta z jeżynami
By 22 sierpnia, 2023
Published:W mojej kuchni często stosuję zamienniki. Lubię na przykład użyć miodu zamiast tradycyjnego posłodzenia cukrem. Gdy …
Potrzebujemy
- 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 150 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki zimnego mleka
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36%
- jeżyny
Krok po kroku
- Z mąki, masła, soli, żółtka, cukru i mleka szybko zagnieść ciasto. Jeśli jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm.
- Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (do temperatury 180°C).
- Piec przez 20 minut.
- Wyjąć z piekarnika. Ostudzić, ale nie wyjmować z formy.
- Schłodzoną śmietankę ubić.
- Do mascarpone dodać wanilię/ cukier wanilinowy oraz cukier. Dobrze wymieszać mikserem.
- Dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć.
- Wstawić do lodówki.
- Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to nałożyć owoce.
- Podawać na zimno.