Pełnoziarnista orkiszowa tarta z jeżynami

W mojej kuchni często stosuję zamienniki. Lubię na przykład użyć miodu zamiast tradycyjnego posłodzenia cukrem. Gdy tylko można, robię też tak z mąką czy innymi produktami. Ale nie jest tak, że korzystam tylko z jednego ich rodzaju.

Tym razem zrobiłam pełnoziarnistą tartę orkiszową zamiast zwykłej pszennej. Dodałam do niej jeżyny – samodzielnie zbierane przez całą naszą rodzinkę.

A Wy wymieniacie produkty? Podzielcie się w komentarzach pomysłami do wykorzystania. Spróbuję je wykorzystać w swojej kuchni.

Pełnoziarnista orkiszowa tarta z jeżynami

By Gotuj z rodziną Published: 22 sierpnia, 2023

    W mojej kuchni często stosuję zamienniki. Lubię na przykład użyć miodu zamiast tradycyjnego posłodzenia cukrem. Gdy …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Z mąki, masła, soli, żółtka, cukru i mleka szybko zagnieść ciasto. Jeśli jest klejące włożyć do lodówki na pół godziny, a jeśli nie wyłożyć formę ciastem i boki dość wysoko na około 4 cm.
    2. Nakłuć gęsto widelcem posmarować białkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (do temperatury 180°C).
    3. Piec przez 20 minut.
    4. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić, ale nie wyjmować z formy.
    5. Schłodzoną śmietankę ubić.
    6. Do mascarpone dodać wanilię/ cukier wanilinowy oraz cukier. Dobrze wymieszać mikserem.
    7. Dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć.
    8. Wstawić do lodówki.
    9. Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to nałożyć owoce.
    10. Podawać na zimno.

      Komentarze

      komentujących