
Moje dzieci są fanami ryb. To fajna alternatywa zamiast tradycyjnego mielonego czy schabowego. W zasadzie najlepsze są tłuste ryby morskie, zawierające zdecydowanie najwięcej kwasów omega-3, a w tej grupie: łosoś, makrela, śledzie, szproty, sardynki. Ze słodkowodnych ryb najlepszy jest pstrąg. Jedzenie ryb dwa razy w tygodniu korzystnie wpływa na nasze zdrowie, a jedzenie ich częściej poprawia pracę mózgu. Ryby morskie zawierają jod i selen konieczne do prawidłowej pracy i funkcjonowania tarczycy, mózgu, układu odpornościowego. Witamina D poprawia kości, zaś witamina A – wzrok. Dlatego też jemy je dość często na obiad i podaje w różnych postaciach – duszone, smażone, panierowane. Czasami zdarza mi się zaszaleć i zrobić coś innego. Tym razem przygotowałam burgery. Zapraszam do spróbowania.
Burgery rybne

By 15 marca, 2023
Published:Moje dzieci są fanami ryb. To fajna alternatywa zamiast tradycyjnego mielonego czy schabowego. W zasadzie najlepsze są …
Potrzebujemy
- 2 - 3 płaty ryby
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- mleko
- jajko
- pieprz
- sól
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
- mąka
- opcjonalnie cebula pokrojona
Krok po kroku
- Kaszę jaglaną ugotować na sypko lub uprażyć.
- Dodać rybę, przyprawy i mleko.
- Uformować kotleciki. Każdy obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.
- Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.