Burgery rybne

Moje dzieci są fanami ryb. To fajna alternatywa zamiast tradycyjnego mielonego czy schabowego. W zasadzie najlepsze są tłuste ryby morskie, zawierające zdecydowanie najwięcej kwasów omega-3, a w tej grupie: łosoś, makrela, śledzie, szproty, sardynki. Ze słodkowodnych ryb najlepszy jest pstrąg. Jedzenie ryb dwa razy w tygodniu korzystnie wpływa na nasze zdrowie, a jedzenie ich częściej poprawia pracę mózgu. Ryby morskie zawierają jod i selen konieczne do prawidłowej pracy i funkcjonowania tarczycy, mózgu, układu odpornościowego. Witamina D poprawia kości, zaś witamina A – wzrok. Dlatego też jemy je dość często na obiad i podaje w różnych postaciach – duszone, smażone, panierowane. Czasami zdarza mi się zaszaleć i zrobić coś innego. Tym razem przygotowałam burgery. Zapraszam do spróbowania.

Burgery rybne

By Gotuj z rodziną Published: 15 marca, 2023

    Moje dzieci są fanami ryb. To fajna alternatywa zamiast tradycyjnego mielonego czy schabowego. W zasadzie najlepsze są …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Kaszę jaglaną ugotować na sypko lub uprażyć.
    2. Dodać rybę, przyprawy i mleko.
    3. Uformować kotleciki. Każdy obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej.
    4. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiano.

      Komentarze

      komentujących