W Krakowie jest piękna wiosna. Temperatury są naprawdę letnie – przekraczają ponad 25 stopni. Wreszcie świeci słońce i całe dnie możemy spędzać na świeżym powietrzu. Niedawno zrobiliśmy sobie całodniową wycieczkę z koszem pełnym smakołyków. Jednym z nich były kanapki. Ale nie były to zwyczajne bułeczki. Kilka z nich miało tajemniczą zawartość….
Ponieważ robiłam rosół, została mi cała “wkładka”. Kiedyś przygotowałam z nich http://gotujzrodzina.pl/2020/01/22/placuszki-z-warzyw-z-rosolu/, ale tym razem mieliśmy ochotę na coś innego. I tak z pomocą dzieci udało się przygotować przepyszny pasztet ( w myśl zasady “wykorzystuję nie marnuję”). Przepis znajdziecie już na blogu. Zapraszam do korzystania.
A Wy robicie pasztety? Macie jakieś ulubione? Podzielcie się w komentarzach.
Pasztet z warzyw i mięsa rosołowego
By 12 maja, 2021
Published:W Krakowie jest piękna wiosna. Temperatury są naprawdę letnie - przekraczają ponad 25 stopni. Wreszcie świeci słońce i …
Potrzebujemy
- 300 - 350 g mięsa rosołowego
- kilka marchewek
- 1 cebula
- 1 por
- 1 kalafior/kalarepka
- 3 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Krok po kroku
- Pokrojone mięso zmiksować razem z pokrojonymi warzywami (można do tego celu użyć maszynki do mięsa, ale jeśli jej nie mamy, to wystarczy użyć zwykłego blendera). U nas warzywa i mięso po mistrzowsku kroją dzieci:) (oczywiście pod nadzorem dorosłych).
- Dodać surowe jajka, bułkę tartą i przyprawy. Można dolać pół szklanki rosołu (tak widziałam, że robi na przykład autorka bloga Ania gotuje) i dodać szczypiorek.
- Dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do podłużnej brytfanki (moja niestety trochę się "rozjechała).
- Przyozdobić ulubionymi dodatkami na przykład: pomidorkami koktajlowymi, czarnuszką, świeżą papryką, oliwkami.
- Piec półtorej godziny w piekarniku wcześniej nagrzanym do 180 stopni.