Pasztet z warzyw i mięsa rosołowego

W Krakowie jest piękna wiosna. Temperatury są naprawdę letnie – przekraczają ponad 25 stopni. Wreszcie świeci słońce i całe dnie możemy spędzać na świeżym powietrzu. Niedawno zrobiliśmy sobie całodniową wycieczkę z koszem pełnym smakołyków. Jednym z nich były kanapki. Ale nie były to zwyczajne bułeczki. Kilka z nich miało tajemniczą zawartość….
Ponieważ robiłam rosół, została mi cała “wkładka”. Kiedyś przygotowałam z nich http://gotujzrodzina.pl/2020/01/22/placuszki-z-warzyw-z-rosolu/, ale tym razem mieliśmy ochotę na coś innego. I tak z pomocą dzieci udało się przygotować przepyszny pasztet ( w myśl zasady “wykorzystuję nie marnuję”). Przepis znajdziecie już na blogu. Zapraszam do korzystania.
A Wy robicie pasztety? Macie jakieś ulubione? Podzielcie się w komentarzach.

Pasztet z warzyw i mięsa rosołowego

By Gotuj z rodziną Published: 12 maja, 2021

    W Krakowie jest piękna wiosna. Temperatury są naprawdę letnie - przekraczają ponad 25 stopni. Wreszcie świeci słońce i …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Pokrojone mięso zmiksować razem z pokrojonymi warzywami (można do tego celu użyć maszynki do mięsa, ale jeśli jej nie mamy, to wystarczy użyć zwykłego blendera). U nas warzywa i mięso po mistrzowsku kroją dzieci:) (oczywiście pod nadzorem dorosłych).
    2. Dodać surowe jajka, bułkę tartą i przyprawy. Można dolać pół szklanki rosołu (tak widziałam, że robi na przykład autorka bloga Ania gotuje) i dodać szczypiorek.
    3. Dokładnie wymieszać.
    4. Przełożyć do podłużnej brytfanki (moja niestety trochę się "rozjechała).
    5. Przyozdobić ulubionymi dodatkami na przykład: pomidorkami koktajlowymi, czarnuszką, świeżą papryką, oliwkami.
    6. Piec półtorej godziny w piekarniku wcześniej nagrzanym do 180 stopni.

      Komentarze

      komentujących