Krem z papryki i pomidorów

By 21 sierpnia, 2015
Published:Potrzebujemy
- 3 strąki czerwonej papryki
- 4 szklanki wody/bulionu
- 3 - 4 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta cukru
- pieprz
- sól
Krok po kroku
Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić na ćwiartki, oczyszczoną paprykę - w kostkę, a cebulę - w cienkie półplasterki.
- W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, wrzucić paprykę i, mieszając, chwilę smażyć razem.
- Dołożyć posiekany czosnek i ćwiartki pomidorów.
- Wlać gorący bulion (wodę) zagotować, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 30 - 35 minut.
- Następnie zmiksować.
- Doprawić cukrem, solą i pieprzem.
- Dodać przecier pomidorowy i tymianek.
- Podgrzać.