Wczoraj opowiadałam Wam o niezwykłych właściwościach soczewicy.
Bardzo lubię robić z niej zupy. Kiedyś przygotowałam zupę z żółtego gatunku – http://gotujzrodzina.pl/2018/03/09/zupa-krem-z-zoltej-soczewicy/, a dzisiaj postanowiłam coś odmienić.
I tak powstał krem z czerwonej soczewicy *.
*przepis inspirowany blogiem Olgi Smile
Zupa - krem z czerwonej soczewicy
By 18 kwietnia, 2018
Published:Wczoraj opowiadałam Wam o niezwykłych właściwościach soczewicy. Bardzo lubię robić z niej zupy. Kiedyś przygotowałam zupę z …
Potrzebujemy
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 3 cebule
- 4 łyżki oliwy
- 500 ml gęstego przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2,5 litra wody/bulionu warzywnego (nie z kostki !)
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki curry/garam masala
- 2 łyżeczki imbiru
Krok po kroku
- Cebulę obrać - u mnie zrobił to dwuletni synek (podobnie jak jego strasze rodzeństwo robi to bardzo dokładnie) . Pokroić w kosteczkę.
- W garnku podsmażyć na oliwie cebulę.
- Dodać czosnek, przyprawy i wymieszać.
- Kiedy cebula się lekko zrumieni, dosypać soczewicę. Wlać wodę i przecier (lub pokrojone pomidorki).
- Gotować ok. 20 minut ( jeśli chcecie, żeby powstała zupa - krem, to powinniście gotować nieco dłużek, gdyż czerwona soczewica rozpada się bardzo szybko).