Zupa – krem z czerwonej soczewicy

Wczoraj opowiadałam Wam o niezwykłych właściwościach soczewicy.
Bardzo lubię robić z niej zupy. Kiedyś przygotowałam zupę z żółtego gatunku – http://gotujzrodzina.pl/2018/03/09/zupa-krem-z-zoltej-soczewicy/, a dzisiaj postanowiłam coś odmienić.
I tak powstał krem z czerwonej soczewicy *.

*przepis inspirowany blogiem Olgi Smile

Zupa - krem z czerwonej soczewicy

By Gotuj z rodziną Published: 18 kwietnia, 2018

    Wczoraj opowiadałam Wam o niezwykłych właściwościach soczewicy. Bardzo lubię robić z niej zupy. Kiedyś przygotowałam zupę z …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Cebulę obrać - u mnie zrobił to dwuletni synek (podobnie jak jego strasze rodzeństwo robi to bardzo dokładnie) . Pokroić w kosteczkę.
    2. W garnku podsmażyć na oliwie cebulę.
    3. Dodać czosnek, przyprawy i wymieszać.
    4. Kiedy cebula się lekko zrumieni, dosypać soczewicę. Wlać wodę i przecier (lub pokrojone pomidorki).
    5. Gotować ok. 20 minut ( jeśli chcecie, żeby powstała zupa - krem, to powinniście gotować nieco dłużek, gdyż czerwona soczewica rozpada się bardzo szybko).

      Komentarze

      komentujących