Moi bliscy jadają dość zdrowo. Codziennie podaję im owoce i warzywa w różnej postaci. Staram się, żeby posiłki były urozmaicone, a oni próbowali nowe nieznane smaki. Wszystko w zasadzie zależy od sposobu podania.
Nie jeden raz w ten sposób zjedli coś co wydawało by się zupełnie niemożliwe.
Tym razem chciałam im przygotować jarmuż –>http://gotujzrodzina.pl/2018/06/11/jarmuz-ciekawostki/.
Kiedyś jedli takie z nim dania
http://gotujzrodzina.pl/2018/06/09/pierwsza-wiosenna-tarta-z-jarmuzem-i-czerwona-cebula/
http://gotujzrodzina.pl/2018/08/09/omlet-z-jarmuzem/
i stwierdziłam, że na pewno zasmakuje im pesto.
Spróbujcie i Wy…
Orzechowe pesto z jarmużu
By 20 września, 2018
Published:Moi bliscy jadają dość zdrowo. Codziennie podaję im owoce i warzywa w różnej postaci. Staram się, żeby posiłki były …
Potrzebujemy
- 2 szklanki świeżego jarmużu
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki orzeców włoskich
- 15 g parmezanu (albo inny ser, wedle upodobań)
- 80 ml oleju/oliwy
- pieprz
- sól
Krok po kroku
- Umyty jarmuż pokroić w ten sposób, żeby usunąć twarde części. Przełożyć do naczynia od blendera.
- Dodać czosnek, ser i orzechy.
- Dolać oliwę lub olej.
- Przyprawić.
- Wszystko dokładnie zmiksować , żeby powstało pesto.