Krzyś rozwija się kulinarnie. Cały czas szuka co może samodzielnie przygotować. Fajnie widzieć takiego młodego człowieka poszukującego smaku, receptury. Nieraz widzę jak się zastanawia, co może w danym daniu zmienić czy poprawić. Tym razem przygotował ciasto czekoladowe. Dodał do niego jego ulubioną cukinię. Przez dodatek tego warzywa ciasto było bardzo wilgotne. I taka wersja jest jeszcze w dodatku zdrowsza.
Jak Wam się podoba? Chcecie więcej dań w wykonaniu mojego synka?
Czekoladowe brownie z cukinią
By 14 sierpnia, 2023
Published:Krzyś rozwija się kulinarnie. Cały czas szuka co może samodzielnie przygotować. Fajnie widzieć takiego młodego …
Potrzebujemy
- 4 średnie cukinie
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 1/2 kubka cukru
- 80 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki kakao
Krok po kroku
- Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć z soku.
- Czekoladę posiekać i roztopić z masłem.
- Jajka utrzeć z cukrem na masę. Wlewać przestudzoną czekoladę i dalej miksować.
- Dodać cukinię i mieszankę zrobioną z kakao, proszku do pieczenia i mąki.
- Dokładnie wymieszać.
- Przełożyć do foremki.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 -30 minut (do efektu suchego patyczka).