Przyszła jesień. Po kilkunastu pięknych dniach pokazała niestety swoją gorszą twarz – wieje, pochmurno i nawet pada deszcz. Na Kasprowym Wierchu już zima. Przynajmniej powietrze jest czyste:)
W mojej kuchni dzisiaj będzie słonecznie i smacznie. Tym razem zaproponuję Wam kolorowy makaron, który w smaku przypomni Wam lato, ciepłe promienie słoneczka. Ale nie jest to taki zwyczajny makaron. Spróbujecie?
Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i szpinakiem
By 25 października, 2018
Published:Przyszła jesień. Po kilkunastu pięknych dniach pokazała niestety swoją gorszą twarz - wieje, pochmurno i nawet pada deszcz. Na …
Potrzebujemy
- 1 cukinia
- 3- 4 ząbki czosnku
- 1/2 opakowania makaronu penne
- oliwa z oliwek
- 6-7 pomidorów suszonych
- 1 pęczek świeżego szpinaku
- parmezan/dziugas/twardy ser
- pieprz
- sól
Krok po kroku
- Czosnek i pomidory suszone pokroić na grube plastry.
- Cukinię pokroić na paseczki.
- Oliwę rozgrzać i podsmażć czosnek z cukinią.
- Makaron ugotować al dente.
- Szpinak przełożyć na sito i umyć .
- Odcedzić makaron , ale zrobić to w taki sposób, żeby wodę wylać na sito ze szpinakiem co spowoduje zblanszowanie go.
- Naczynie z szpinakiem i makaronem odstawić. Dodać2 3- 4 łyżki oliwy, suszone pomidorki, starty parmezan .
- Dorzucić cukinię i czosnek.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Naczynie zamknąć i potrząsać kilka razy, tak żeby składniki się wymieszały.