Bukiet jarzyn dla pana z jednym jajem

W Krakowie do 2000 r. był kultowy już bar mleczny – „Barcelona”. Znajdował się on na rogu ulicy Piłsudskiego i Straszewskiego.
Była to stołówka dla kilku pokoleń Krakowian. Najliczniejszymi konsumentami byli studenci pobliskich uczelni. Jedzenie było naprawdę smaczne.
Pamiętam jedną z bufetowych. Pamiętała chyba wszystkich bywalców i dania, które zamawiali.
Jedną z takich potraw był bukiet jarzyn podawany z jajkiem sadzonym (bufetowa podając go krzyczała na całą salę:Bukiet jarzyn dla pana z jednym jajem!)
Dlatego właśnie tak nazwałam dzisiejsze danie -)

Bukiet jarzyn dla pana z jednym jajem

By Gotuj z rodziną Published: 11 marca, 2018

    W Krakowie do 2000 r. był kultowy już bar mleczny – „Barcelona”. Znajdował się on na rogu ulicy Piłsudskiego i …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić. Ugotować je do miękkości z odrobiną soli
    2. Umytą marchewkę oczyścić i pokroić w plasterki. Dodać różyczki kalafiora, fasolkę szparagową i brukselkę. Ugotować.
    3. Koperek posiekać.
    4. Na rozgrzane masło wbić jajo. Posolić. Smażyć aż się białko i żółtko zetnie (konsystencja żółtka ma być taka jak lubimy - ja lubię bardziej ścięte).
    5. Warzywa i jajko przełożyć na talerz. Posypać koperkiem i parmezanem. Można dodać obok sos czosnkowy.
    6. Podawać ciepłe. Najlepiej smakuje z zimnym kwaśnym mlekiem lub kefirem.

      Komentarze

      komentujących