W Krakowie do 2000 r. był kultowy już bar mleczny – „Barcelona”. Znajdował się on na rogu ulicy Piłsudskiego i Straszewskiego.
Była to stołówka dla kilku pokoleń Krakowian. Najliczniejszymi konsumentami byli studenci pobliskich uczelni. Jedzenie było naprawdę smaczne.
Pamiętam jedną z bufetowych. Pamiętała chyba wszystkich bywalców i dania, które zamawiali.
Jedną z takich potraw był bukiet jarzyn podawany z jajkiem sadzonym (bufetowa podając go krzyczała na całą salę:Bukiet jarzyn dla pana z jednym jajem!)
Dlatego właśnie tak nazwałam dzisiejsze danie -)
Bukiet jarzyn dla pana z jednym jajem
By 11 marca, 2018
Published:W Krakowie do 2000 r. był kultowy już bar mleczny – „Barcelona”. Znajdował się on na rogu ulicy Piłsudskiego i …
Potrzebujemy
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 1/2 wiązki koperku
- 1/2 łyżeczki masła
- 6 różyczek kalafiora
- 4 sztuki brukselki
- 10-12 sztuki fasolki szparagowej
- 2 ziemniaki
- szczypta soli
- 1 łyzeczka parmezanu opcjonalnie
Krok po kroku
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić. Ugotować je do miękkości z odrobiną soli
- Umytą marchewkę oczyścić i pokroić w plasterki. Dodać różyczki kalafiora, fasolkę szparagową i brukselkę. Ugotować.
- Koperek posiekać.
- Na rozgrzane masło wbić jajo. Posolić. Smażyć aż się białko i żółtko zetnie (konsystencja żółtka ma być taka jak lubimy - ja lubię bardziej ścięte).
- Warzywa i jajko przełożyć na talerz. Posypać koperkiem i parmezanem. Można dodać obok sos czosnkowy.
- Podawać ciepłe. Najlepiej smakuje z zimnym kwaśnym mlekiem lub kefirem.