Jeszcze w sobotę temperatura przekraczała ponad 30 stopni w cieniu. Ciężko wytrzymać taki upał w mieście. Jeśli komuś nie udało się uciec nad wodę, jedyną radą jest zaszyć się w domu i przeczekać najgorętszą część dnia.
Zastanawiałam się, co do jedzenia mogło by się sprawdzić w gorący dzień. I tak wymyśliłam chłodnik z zielonych ogórków. Taka zupa doskonale gasi pragnienie i nawadnia.
Zielony chłodnik ogórkowy czyli tarator
By 27 lipca, 2015
Published:Jeszcze w sobotę temperatura przekraczała ponad 30 stopni w cieniu. Ciężko wytrzymać taki upał w mieście. Jeśli komuś nie …
Potrzebujemy
- 6 zielonych ogórków
- 1 litr jogurtu bałkańskiego/greckiego
- 1 mały kefir (opcjonalnie)
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 koperek posiekany
- 1 natka pietruszki
- 1 cebula dymka ze szczypiorem
- sól do smaku
- pierz
Krok po kroku
- Ogórki obrać ze skórki i usunąć z nich pestki.
- Połowę ogórków zmiksować razem z jogurtem, czosnkiem i cebulą.
- Drugą połowę ogórków pokroić w drobną kostkę i dodać do zmiksowanego chłodnika razem z posiekanym koperkiem.
- Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, można rozrzedzić ją kefirem.
- Doprawić do smaku.
- Chłodnik wstawić do lodówki na kilka godzin, aby nabrał odpowiedniej temperatury.
- Podawać posypany natką pietruszki i szczypiorkiem z cebulki dymki.