Zielony chłodnik ogórkowy czyli tarator

Jeszcze w sobotę temperatura przekraczała ponad 30 stopni w cieniu. Ciężko wytrzymać taki upał w mieście. Jeśli komuś nie udało się uciec nad wodę, jedyną radą jest zaszyć się w domu i przeczekać najgorętszą część dnia.
Zastanawiałam się, co do jedzenia mogło by się sprawdzić w gorący dzień. I tak wymyśliłam chłodnik z zielonych ogórków. Taka zupa doskonale gasi pragnienie i nawadnia.

Zielony chłodnik ogórkowy czyli tarator

By Gotuj z rodziną Published: 27 lipca, 2015

    Jeszcze w sobotę temperatura przekraczała ponad 30 stopni w cieniu. Ciężko wytrzymać taki upał w mieście. Jeśli komuś nie …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Ogórki obrać ze skórki i usunąć z nich pestki.
    2. Połowę ogórków zmiksować razem z jogurtem, czosnkiem i cebulą.
    3. Drugą połowę ogórków pokroić w drobną kostkę i dodać do zmiksowanego chłodnika razem z posiekanym koperkiem.
    4. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, można rozrzedzić ją kefirem.
    5. Doprawić do smaku.
    6. Chłodnik wstawić do lodówki na kilka godzin, aby nabrał odpowiedniej temperatury.
    7. Podawać posypany natką pietruszki i szczypiorkiem z cebulki dymki.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz