Ciasto z czereśniami

Lubię korzystać z różnych blogów. Jednym z moich ulubionych są “moje wypieki”. Ile razy znajdę tam coś ciekawego, zawsze mam pewność, że się uda…
Wczoraj dostałam piękne czereśnie. Najpierw miseczkę z tymi pysznymi owocami przyniosła mi Ola – natychmiast zostały zjedzone na surowo – a potem Grześ przywiózł trzy wiaderka prosto z działki. Od razu przyszedł mi pomysł na najłatwiejsze ciasto na świecie.

Ciasto z czereśniami

By gotujzrodzina Published: 29 czerwca, 2014

  • Przygotowanie: 20 min mins
  • Gotowanie: 60 min mins
  • Gotowe w: 1 hr 20 mins

Lubię korzystać z różnych blogów. Jednym z moich ulubionych są "moje wypieki". Ile razy znajdę tam coś ciekawego, zawsze mam …

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Do misy wbić białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier(łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta piana.
  2. Dodać żółtka i zmiksować do połączenia.
  3. Do miksowanej masy strużką wlewać roztopione masło, nie zaprzestając miksowania. Można dodać aromat i ubić.
  4. Do tak przygotowanej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie, aż składniki się połączą
  5. Foremkę o średnicy 22-25 cm wysmarować lekko masłem. Przełożyć do niej ciasto i delikatnie wyrównać.
  6. Na górę wyłożyć owoce, wciskając je lekko do środka miąższem do spodu (czereśnie były do połowy zanurzone w surowym cieście). Można dać owoce mrożone, ale trzeba ich dać mniej (wówczas trzeba oprószyć je mąką pszenną i piec troszkę dłużej).
  7. Piec w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
  8. Ciasto wystudzić
  9. Można oprószyć cukrem pudrem.

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz