Lubię korzystać z różnych blogów. Jednym z moich ulubionych są “moje wypieki”. Ile razy znajdę tam coś ciekawego, zawsze mam pewność, że się uda…
Wczoraj dostałam piękne czereśnie. Najpierw miseczkę z tymi pysznymi owocami przyniosła mi Ola – natychmiast zostały zjedzone na surowo – a potem Grześ przywiózł trzy wiaderka prosto z działki. Od razu przyszedł mi pomysł na najłatwiejsze ciasto na świecie.
Ciasto z czereśniami

By 29 czerwca, 2014
Published:- Przygotowanie: 20 min mins
- Gotowanie: 60 min mins
- Gotowe w: 1 hr 20 mins
Lubię korzystać z różnych blogów. Jednym z moich ulubionych są "moje wypieki". Ile razy znajdę tam coś ciekawego, zawsze mam …
Potrzebujemy
- 4 jajka( białka i żółtka oddzielnie)
- 3/4 szklanki cukru (ja (dałam brązowy)
- 1/2 szklanki masła roztopionego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 - 600 g czereśni (można dać inne owoce) umytych, wydrylowanych i przekrojonych na połówki
- cukier puder do oprószenia
Krok po kroku
- Do misy wbić białka i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier(łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta piana.
- Dodać żółtka i zmiksować do połączenia.
- Do miksowanej masy strużką wlewać roztopione masło, nie zaprzestając miksowania. Można dodać aromat i ubić.
- Do tak przygotowanej piany dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie, aż składniki się połączą
- Foremkę o średnicy 22-25 cm wysmarować lekko masłem. Przełożyć do niej ciasto i delikatnie wyrównać.
- Na górę wyłożyć owoce, wciskając je lekko do środka miąższem do spodu (czereśnie były do połowy zanurzone w surowym cieście). Można dać owoce mrożone, ale trzeba ich dać mniej (wówczas trzeba oprószyć je mąką pszenną i piec troszkę dłużej).
- Piec w temperaturze 175ºC przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto wystudzić
- Można oprószyć cukrem pudrem.