Makaron po chłopsku czyli carbonara po naszemu

Kocham makaron pod różnymi postaciami. Mogłabym go jeść, jeść i jeść. Chyba miałam coś wspólnego z Włochami:) A makaron jest o tyle wdzięcznym “tworem”, że można go przygotować na różne sposoby i nigdy się nie znudzi. Dlatego w naszej kuchni robimy go dosyć często. Tym razem mój mąż stwierdził, że on przejmie stery i zrobił carbonarę po naszemu:)
Spróbujcie:) Przepis znajdziecie jak zawsze w linku.

Makaron po chłopsku czyli carbonara po naszemu

By Gotuj z rodziną Published: 18 lipca, 2020

    Kocham makaron pod różnymi postaciami. Mogłabym go jeść, jeść i jeść. Chyba miałam coś wspólnego z Włochami:) A makaron …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Boczek zrumienić na patelni.
    2. Dodać pokrojone 1/2 drobno posiekanej dużej cebuli i 2 drobno posiekane ząbki czosnku.
    3. Lekko zarumienić.
    4. Dolać 3 łyżki śmietanki.
    5. Dosypać grubo zmieloną mieszankę pieprzów kolorowych, szczyptę soli (lub przyprawy a la vegeta bez glutaminianu sodu, którego się wystrzegamy jak ognia)mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej (można dać inne przyprawy np. kminek, zioła prowansalskie), łyżkę parmezanu lub innego twardego sera.
    6. Wymieszać.
    7. Trzymać na małym ogniu, żeby nie przywarło.
    8. W tym czasie ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie.
    9. Makaron polać sosem, posypać startym serem typu parmezan, bazylią lub posiekaną pietruszką.
    10. Ja zajadam z posypanym dodatkowo rukolą lub roszponką.

      Komentarze

      komentujących