Kocham makaron pod różnymi postaciami. Mogłabym go jeść, jeść i jeść. Chyba miałam coś wspólnego z Włochami:) A makaron jest o tyle wdzięcznym “tworem”, że można go przygotować na różne sposoby i nigdy się nie znudzi. Dlatego w naszej kuchni robimy go dosyć często. Tym razem mój mąż stwierdził, że on przejmie stery i zrobił carbonarę po naszemu:)
Spróbujcie:) Przepis znajdziecie jak zawsze w linku.
Makaron po chłopsku czyli carbonara po naszemu
By 18 lipca, 2020
Published:Kocham makaron pod różnymi postaciami. Mogłabym go jeść, jeść i jeść. Chyba miałam coś wspólnego z Włochami:) A makaron …
Potrzebujemy
- 4 plasterki boczku pokrojonego w drobną kostkę
- 3 łyżki śmietanki 30%
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 100 g makaronu
- parmezan/dziugas/twardy ser
Krok po kroku
- Boczek zrumienić na patelni.
- Dodać pokrojone 1/2 drobno posiekanej dużej cebuli i 2 drobno posiekane ząbki czosnku.
- Lekko zarumienić.
- Dolać 3 łyżki śmietanki.
- Dosypać grubo zmieloną mieszankę pieprzów kolorowych, szczyptę soli (lub przyprawy a la vegeta bez glutaminianu sodu, którego się wystrzegamy jak ognia)mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej (można dać inne przyprawy np. kminek, zioła prowansalskie), łyżkę parmezanu lub innego twardego sera.
- Wymieszać.
- Trzymać na małym ogniu, żeby nie przywarło.
- W tym czasie ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie.
- Makaron polać sosem, posypać startym serem typu parmezan, bazylią lub posiekaną pietruszką.
- Ja zajadam z posypanym dodatkowo rukolą lub roszponką.