Bardzo lubię nowalijki. Na niektóre z nich jak czosnek niedźwiedzi czekam cały rok, aż się pokażą w zieleniaku. W tym roku udało nam się wyhodować sporą ilość na balkonie. (nie jest to specjalnie skomplikowane) Można go wykorzystać do wielu dań, mięs, pesto, klusek, omletów, naleśników, twarożku czy jajek. Dlatego pomyślałam, że dzisiaj zrobię z nim tartę. Moi domownicy ją uwielbiają. Spróbujcie i Wy.
Czosnkowa tarta z czosnkiem niedźwiedzim
By 5 kwietnia, 2023
Published:Bardzo lubię nowalijki. Na niektóre z nich jak czosnek niedźwiedzi czekam cały rok, aż się pokażą w zieleniaku. W tym …
Potrzebujemy
- 1/2 kg mąki
- 3 jajka
- 150 g masła
- 7 - 8 łyżek białego sera
- 3- 4 łyżki mleka
- 2 łyżeczki soli
- czosnek niedźwiedzi
- czosnek
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- jogurt naturalny
Krok po kroku
- Mąkę, dwa jajka, rozpuszczone masło, 3 łyżki białego sera, mleko (ewentualnie 3 łyżki śmietany) i przyprawy przełożyć do dużej miski. Starannie wymieszać drewnianą łyżką aż do powstania jednolitego ciasta.
- Ciasto przełożyć do formy na tartę i starannie rozprowadzić (zwłaszcza po bokach).
- Odstawić w chłodne miejsce.
- W tym czasie nagrzać piekarnik.
- Ciasto podpiec.
- Przygotować farsz.
- Czosnek niedźwiedzi posiekać. Podsmażyć chwilę razem z czosnkiem(ilość ząbków jakie ja dałam to zaledwie trzy, bo nie chciałam zdominować potrawy) i przyprawami na maśle. Mieszać, żeby nie przywarło. Połączyć z 3 łyżkami białego sera, jogurtem i jajkiem.Można dodać starty ser.
- Farsz przełożyć na podpieczone ciasto.
- Wyrównać.
- Piec ok. pół godziny w średnio nagrzanym piekarniku.