Kiedy zbliżają się święta związane z dziećmi, staram się każdemu z nich przygotować tort lub specjalne ciasto – takie, jakie solenizant ma życzenie. Ale są również okazje gdy robię ekstra deser (okazje przy braku okazji). Nie uważam bynajmniej, że cukier to samo zło.
Jednym z takich przysmaków jest tiramisu, które sama uwielbiam:) Ponieważ miało być jedzone przez dzieci -nie dodałam surowych jajek, mocnej kawy ani likieru (nie daję ich także jeśli wiem, że będzie je jadła mama w ciąży lub mama aktualnie karmiąca piersią). To niezwykle szybki w przygotowaniu deser. Jest idealny na ciepłe letnie leniwe popołudnie.
A Wy lubicie tiramisu?
Letnie tiramisu - wersja bez jaj

By 7 sierpnia, 2019
Published:Kiedy zbliżają się święta związane z dziećmi, staram się każdemu z nich przygotować tort lub specjalne ciasto - takie, jakie …
Potrzebujemy
- 1 opakowanie biszkoptów
- 3 łyżki kawy Inki (zalane gorącą wodą do połowy szklanki)
- 1 kubeczek śmietany 30 lub 36%
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
- kakao
- owoce sezonowe
Krok po kroku
W podłużnym naczyniu ułożyć warstwę biszkoptów.
- Kawę rozpuścić w gorącej wodzie w kubku lub szklaneczce. Dokładnie wymieszać. Chwilę przestudzić.
- Śmietankę ubić razem z cukrem. Pod koniec ubijania połączyć z serkiem mascarpone.
- Na biszkopty wylać równomiernie kawę, ale uważać, żeby biszkopty nie pływały w kawie:) Zmiękną one gdy wyłożymy na nie później masę.
- Wyłożyć warstwę śmietanowo - serową.
- Przykryć rówmiernie biszkoptami.
- Położyć kolejną warstwę masy.
- Przyozdobić owocami i kakao.
- Podawać schłodzone (najlepiej smakuje podane na drugi dzień)