Krem waniliowy

Kilka dni temu były urodziny Babci Wandy – niestety już drugie bez Niej. Jednak Babcia jest stale obecna w moim życiu, także tym kulinarnym. Nieraz jak coś przygotowuję z Jej przepisów, to zastanawiam się czy dana potrawa odpowiadała by smakowi tej potrawy, którą robiła Babcia.
Tym razem zrobiłam krem waniliowy. Babcia podawała go między innymi z kluskami na parze, kisielem owocowym.
Myślę, że udało mi się zbliżyć do receptury Babci. Spróbujecie?

Krem waniliowy

By Gotuj z rodziną Published: 20 stycznia, 2020

    Kilka dni temu były urodziny Babci Wandy - niestety już drugie bez Niej. Jednak Babcia jest stale obecna w moim życiu, także tym …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Do kubeczka przelać śmietanę.
    2. Dosypać cukier wanilinowy.
    3. Podgrzewać o temperatury mniej więcej 65 stopni.
    4. Dodać żółtka.
    5. Wymieszać. Podgrzewać delikatnie uważając, żeby krem nie zamienił się w jajecznicę. Krem ma mieć gęstą konsystencję.
    6. Podawać na zimno.

      Komentarze

      komentujących