Kilka dni temu były urodziny Babci Wandy – niestety już drugie bez Niej. Jednak Babcia jest stale obecna w moim życiu, także tym kulinarnym. Nieraz jak coś przygotowuję z Jej przepisów, to zastanawiam się czy dana potrawa odpowiadała by smakowi tej potrawy, którą robiła Babcia.
Tym razem zrobiłam krem waniliowy. Babcia podawała go między innymi z kluskami na parze, kisielem owocowym.
Myślę, że udało mi się zbliżyć do receptury Babci. Spróbujecie?
Krem waniliowy
By 20 stycznia, 2020
Published:Kilka dni temu były urodziny Babci Wandy - niestety już drugie bez Niej. Jednak Babcia jest stale obecna w moim życiu, także tym …
Potrzebujemy
- 1 kubeczek mietany 30%
- 2 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego/ekstraktu z wanilii
Krok po kroku
- Do kubeczka przelać śmietanę.
- Dosypać cukier wanilinowy.
- Podgrzewać o temperatury mniej więcej 65 stopni.
- Dodać żółtka.
- Wymieszać. Podgrzewać delikatnie uważając, żeby krem nie zamienił się w jajecznicę. Krem ma mieć gęstą konsystencję.
- Podawać na zimno.