Zielone szparagi – instrukcja gotowania

Wiele razy byłam pytana jak przygotowuję zielone szparag, żeby były idealne i chrupiące. Nie ma nic prostszego. Przyznam się Wam, że sama bardzo je lubię i często przygotowuję dla swojej rodzinki. Ponieważ mamy już na nie sezon i pełno ich jest w warzywniakach, podzielę się swoim sposobem na szybkie ugotowanie tego przepysznego warzywa.

Najpierw należy szparagi umyć. Potem usuwamy z nich twarde włókna i zdrewniałe końcówki – najprościej odłamać je w miejscu gdzie są twarde (czujemy pod palcami takie “charakterystyczne” miejsce i w tym właśnie miejscu odłamujemy- wówczas szparag pęka w miejscu, gdzie można go zjeść). Następnie przekładamy silnie związane w pęczek – do garnka lub rondelka, do którego nalewamy zimną wodę. Główki szparagów muszą wystawać ponad powierzchnię naczynia. Gotujemy. Jak woda zacznie się gotować, dodajemy sól (jak ktoś lubi może dodać cukier). Od zagotowania wody gotujemy szparagi około 5 – 8 minut.

Komentarze

komentujących