Dzisiaj postanowiłam zrobić szybkie kotleciki. Stwierdziłam, że fajnie żeby były one inne niż klasyczne mięsne albo warzywne.
Ponieważ został mi nadmiar ugotowanego ryżu – pomysł na obiad nasunął się sam. Przygotowałam kotleciki ryżowe. Można je jeść same bez żadnych dodatków w środku, można dodać pokrojoną drobno wędlinę
( w wersji dla mięsożerców). Mojej rodzince przypadły one do gustu i poprosili o dokładkę.
A czy Wy jesteście na tak i spróbujecie?
Kotleciki ryżowe
By 27 września, 2018
Published:Dzisiaj postanowiłam zrobić szybkie kotleciki. Stwierdziłam, że fajnie żeby były one inne niż klasyczne mięsne albo …
Potrzebujemy
- 5 szklanek ugotowanego ryżu
- 3 - 4 cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
- pieprz
- sól
- bułka tarta
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 20 dag wędliny/żółtego sera (opcjonalnie)
Krok po kroku
- Cebulę posiekać i podsmażyć.
- Do blendera wrzucić ryż, cebule, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Można dorzucić wędlinę, ser, warzywa.
- Zmiksować.
- Dosypać bułkę tartą i dokłądnie wymieszać.
- Formować kotleciki obtaczając każdego w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż będą rumiane.