Naleśniki po ukraińsku

W mojej kuchni lubię eksperymentować w taki sposób, żeby wykorzystać jakiś składnik danej potrawy do zupełnie innego dania. Tym razem spróbowałam tak zrobić z farszem z pierogów ruskich (starałam się przygotować go dokładnie tak jak robiła to mama w moim domu rodzinnym). Ponieważ miałam w planie naleśniki, takie nadzienie było w sam raz.

Naleśniki po ukraińsku

By Gotuj z rodziną Published: 27 lutego, 2018

    W mojej kuchni lubię eksperymentować w taki sposób, żeby wykorzystać jakiś składnik danej potrawy do zupełnie innego dania. …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Mąkę przesypać do miski. Wbić jajka. Dolać mleko. Dodać sól.
    2. Zmiksować na gładkie ciasto - powinno być w miarę rzadkie.
    3. Na patelnię wlać jedną chochelkę ciasta.Rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni.
    4. Smażyć z obu stron.
    5. Przygotować farsz: zIemniaki ugotować i przecisnąć razem z białym serem przez maszynkę do mięsa lub specjalną praskę.
    6. Dodać usmażoną pokrojoną cebulę i posiekany koperek.
    7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy.
    8. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    9. Wziąć jednego naleśnika. Nałożyć dwie łyżki farszu.
    10. Zwinąć w kopertę (jak ktoś lubi, może go jeszcze podsmażyć).
    11. Tak samo zrobić z pozostalymi naleśnikami.
    12. Podawać na ciepło lub zimno - najlepiej smakują z jogurtem greckim.

      Komentarze

      komentujących