W mojej kuchni lubię eksperymentować w taki sposób, żeby wykorzystać jakiś składnik danej potrawy do zupełnie innego dania. Tym razem spróbowałam tak zrobić z farszem z pierogów ruskich (starałam się przygotować go dokładnie tak jak robiła to mama w moim domu rodzinnym). Ponieważ miałam w planie naleśniki, takie nadzienie było w sam raz.
Naleśniki po ukraińsku

By 27 lutego, 2018
Published:W mojej kuchni lubię eksperymentować w taki sposób, żeby wykorzystać jakiś składnik danej potrawy do zupełnie innego dania. …
Potrzebujemy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- 80 dag ziemniaków
- 20 dag białego sera półtłustego
- 2 cebule
- 1 wiązka koperku
- 3 dag tłuszczu
- pieprz
- sól
Krok po kroku
Mąkę przesypać do miski. Wbić jajka. Dolać mleko. Dodać sól.
- Zmiksować na gładkie ciasto - powinno być w miarę rzadkie.
- Na patelnię wlać jedną chochelkę ciasta.Rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni.
- Smażyć z obu stron.
- Przygotować farsz: zIemniaki ugotować i przecisnąć razem z białym serem przez maszynkę do mięsa lub specjalną praskę.
- Dodać usmażoną pokrojoną cebulę i posiekany koperek.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej masy.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Wziąć jednego naleśnika. Nałożyć dwie łyżki farszu.
- Zwinąć w kopertę (jak ktoś lubi, może go jeszcze podsmażyć).
- Tak samo zrobić z pozostalymi naleśnikami.
- Podawać na ciepło lub zimno - najlepiej smakują z jogurtem greckim.