Sałatka szopska
By 15 marca, 2014
Published:Potrzebujemy
- 1 sałata
- 1 pomidor
- 1 ogórek zielony
- kilka czarnych oliwek
- 1 papryka
- 1/2 opakowania sera feta
- 1 łyżka natki pietruszki posiekanej
- 1 cebula
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- 1 łyżka ody
Krok po kroku
- Warzywa dokładnie umyć.
- Ułożyć na półmisku rozdrobnione liście sałaty, pokrojonego ogórka i pomidora.
- Dodać pokrojoną paprykę, cebulę oraz ser feta. Posypać natką pietruszki i oliwkami.
- Zrobić sos: Wymieszać łyżkę wody z łyżeczką miodu.
- Dodać łyżkę octu balsamicznego, dwie łyżki oliwy z oliwek.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Sałatkę polać sosem (który można urozmaicić czosnkiem).