W mojej kuchni często wracam do smaków dzieciństwa. Do dzisiaj mam gruby notes, w którym spisywałam przepisy na potrawy z zeszytów mamy i babci. Owszem uzupełniam go dalej o rzeczy, które przygotowuję. Może kiedyś któreś z moich dzieci go dostanie…:)
Jednym z przepisów mojej mamy jest sos warzywny. Mama robiła go zawsze jak na obiad był rosół, a na drugie danie porcja mięsa z tej zupy. Pasuje do tego doskonale.
A Wy macie zeszyty Waszych Mam i Babć? Korzystacie z nich?
Sos marchewkowo - ogórkowy
By 26 kwietnia, 2020
Published:W mojej kuchni często wracam do smaków dzieciństwa. Do dzisiaj mam gruby notes, w którym spisywałam przepisy na potrawy z …
Potrzebujemy
- 5 marchewek ugotowanych
- 2 pietruszki gotowane (jeśli ktoś lubi)
- 5 ogórków kiszonych
- śmietana/jogurt naturalny
- czarny pieprz świeżo mielony
Krok po kroku
- Warzywa z rosołu pokroić.
- Ogórki kiszone drobno posiekać.
- Zalać jogurtem naturalnym (mama dawała śmietanę).
- Doprawić lekko pieprzem.
- Zagotować.