Są chwile w moim domu, że momentami nie ogarniam rzeczywistości. Najgorsze jak nawarstwia się mnóstwo roboty, a doba ma zaledwie tylko 24 godziny. W takich chwilach staram się odpuścić niektóre rzeczy. W takich chwilach – sytuację w kuchni ratują dania jednogarnkowe (takie jak np. to http://gotujzrodzina.pl/2018/04/20/placek-pasterski-z-zielona-soczewica-wersja-bezmiesna/ ). Tak było i dzisiejszego dnia, kiedy przygotowałam inną wersję placka pasterskiego. Myślę, że to fajny pomysł na szybki obiad dla całej rodzinki. A Wy jak organizujecie się w “krytycznych” momentach?
Placek pasterski - wersja z mięsem
By 17 grudnia, 2019
Published:Są chwile w moim domu, że momentami nie ogarniam rzeczywistości. Najgorsze jak nawarstwia się mnóstwo roboty, a doba ma zaledwie …
Potrzebujemy
- 300 g mięsa mielonego
- 3 - 4 ziemniaki
- 1 szklanka marchewki startej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego (nie z kostki!)
- masło
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka gęstego przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- rozmaryn
- sól
- czarny pieprz świeżo mielony
Krok po kroku
- Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i ugotować . Odcedzić. Przecisnąć specjalną praską lub widelcem.
- Dodać masło, mleko i przyprawy.
- Mięso mielone usmażyć z cebulką, czosnkiem i przyprawami. Połączyć z kukurydzą i startą marchewką (jak ktoś lubi - może dodać jeszcze pod koniec zielony groszek).
- Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym. Doprawić. Dorzucić do mięsa i dusić aż zgęstnieje.
- Przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzch rozłożyć ziemniaki.
- Piec ok. pół godziny w temperaturze 200 stopni.