Gulasz wołowy z szybkowaru z czosnkiem niedźwiedzim

Lubię dostawać praktyczne prezenty. Moi najbliżsi o tym doskonale wiedzą i od czasu do czasu obdarowują mnie czymś przydatnym. Na przedostatnie Boże Narodzenie mama podarowała mi…szybkowar. Kiedy go dostałam, pomyślałam – “A do czego go będę używać? Nie jest mi potrzebny…”. I tak on stał w szafce nieużywany, stał, obrastał kurzem.
Aż pewnego dnia mój mąż zamarzył o gulaszu wołowym na obiad. Stwierdziłam, że to nie jest skomplikowane tylko trzeba umieć przyrządzić wołowinę. Mięso nie może być twarde, ale nie może rozpadać się. Ciężko to zrobić szybko
na zwykłej patelni czy garnku.Wtedy przyszedł mi do głowy pomysł – “A może by wykorzystać szybkowar?”.
Powiem Wam szczerze – to był strzał w dziesiątkę. Nie dość, że mięsko jest kruche, to i cały obiad można przygotować w maksymalnie 45 minut! Dzisiaj postanowiłam zrobić podobnie i dodać do niego czosnek niedźwiedzi. Zapraszam na gulasz wołowy z szybkowaru z czosnkiem niedźwiedzim.

Gulasz wołowy z szybkowaru z czosnkiem niedźwiedzim

By Gotuj z rodziną Published: 9 maja, 2018

    Lubię dostawać praktyczne prezenty. Moi najbliżsi o tym doskonale wiedzą i od czasu do czasu obdarowują mnie czymś przydatnym. …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić pieprzem i papryką ostrą.
    2. Na dnie szybkowaru rozgrzać olej. Smażyć mięso z każdej strony, aż się dobrze zrumieni. Pod koniec smażenia posolić.
    3. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki obrać i pokroić w paseczki lub półplasterki. Obraną marchewkę pokroić w plasterki.
    4. Do smażonego mięsa dodać cebulę. Smażyć do zrumienienia.
    5. Dodać pieczarki, marchewkę. Zalać bulionem lub wodą oraz sosem pomidorowym - tak aby mięso było całkowicie przykryte.
    6. Dusić w szybkowarze 30 - 40 minut (20 minut od czasu kiedy szybkowar się zassa). Poczekać, aż zawór sam opadnie i otworzyć naczynie.
    7. Podawać posypany czosnkiem niedźwiedzim.

      Komentarze

      komentujących