Jak już zauważyliście, nie lubię marnowania jedzenia. Uważam, że wiele rzeczy można wykorzystać w inny sposób. Przerażające jest, ile żywności jest wyrzucane a przecież da się ją przetworzyć. Moja rodzinka uwielbia rosół – a jak rosół to musi być taki prawdziwy z mięsem i dużą ilością (najlepiej różnorodnych) warzyw. Taką zupę jemy bardzo często najczęściej na weekend. Tak było i tym razem. Ponieważ zostały mi jarzyny i mięsko, postanowiłam przygotować z nich placki. A Wy jak wykorzystujecie resztki z posiłków? Podzielcie się pomysłami.
Placuszki z warzyw z rosołu
By 22 stycznia, 2020
Published:Jak już zauważyliście, nie lubię marnowania jedzenia. Uważam, że wiele rzeczy można wykorzystać w inny sposób. Przerażające …
Potrzebujemy
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- kawałek kapusty włoskiej
- porcja rosołowa
- 3 - 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- masło klarowane/oliwa do smażenia
Krok po kroku
- Mięso i warzywa pokroić drobno.
- Przełożyć do miski.
- Dodać jajko i 3 - 4 łyżki mąki (jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypać więcej mąki).
- Zmiksować na gładko.
- Na patelni grillowej dać odrobinę tłuszczu.
- Smażyć na rumiano z obu stron.