W moim rodzinnym domu obiad najczęściej składał się z dwóch dań – zupy i drugiego dania.
Wszyscy kochamy zupy i mogliśmy je jeść codziennie.
Ale bywały obiady, kiedy rezygnowaliśmy z drugiego na rzecz zupy, bo zupa sama w sobie była pożywna i syta.
Jedną z takich zup była grochówka mojej mamy. I na taką Was dzisiaj zapraszam.

Grochówka - przepis mojej mamy

By 3 października, 2018
Published:W moim rodzinnym domu obiad najczęściej składał się z dwóch dań – zupy i drugiego dania.Wszyscy kochamy zupy i mogliśmy je …
Potrzebujemy
- 1/2 opakowania żółtego grochu
- 1 litr wody/bulionu warzywnego (nie z kostki !)
- 200 g kiełbasy
- 100 b boczku/podgardla
- pieprz
- sól
- majeranek
Krok po kroku
- Groch przesypać do garnka. Zalać wodą. Odstawić na całą noc. Następnego dnia ugotować. W razie potrzeby dolać wody.
- Jak groch będzie miękki, przecedzić, groch wycisnąć na sitku, doprawić przyprawami.
- Dorzucić pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz boczek pokrojony w kosteczkę i zrumieniony.
- Gotować ok. 15- 20 minut.
- Podawać z grzankami.