Lato w pełni. Trzeba korzystać z dobrodziejstw świeżych owoców i warzyw póki na nie czas. Miałam ochotę na małą słodkość do kawy.
Zrobiłam bardzo podobne ciasteczka jak te francuskie, co niedawno Wam wrzucałam na blog. Tym razem zamiast moreli dałam truskawki, a sklejały je dzieci. Wyszły równie pyszne. Przepis znajdziecie jak zwykle tutaj.
Najprostsze ciasteczka francuskie z truskawkami
Servings
16
servingsPrep time
5
minutesCooking time
15
minutesCalories
300
kcalSkładniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
16 truskawek
cukier puder do posypania
Krok po kroku
- Ciasto francuskie pokroić w ulubione kształty – koperty, trójkąty, prostokąty. kółeczka lub kwadraty.
- Na każdy kawałek położyć przepołowioną truskawkę.
- Złożyć na pół i dokładnie skleić.
- Przełożyć na blaszkę.
- Piec w nagrzanym piekarniku (do 180 stopni) przez 15 – 17 minut w zależności od piekarnika.
- Po upieczeniu ciasteczka posypać cukrem pudrem.