Kocham indyjskie jedzenie, acz gotuję je od czasu do czasu.
Bardzo lubię jego aromat, ciekawe połączenia przypraw.
Jedną z potraw, które zagościło na dobre w naszym domu
(dzięki www.rozkoszepodniebienia.com) indyk z ziemniakami.
Indyk z ziemniakami po indyjsku

By 5 marca, 2015
Published:Kocham indyjskie jedzenie, acz gotuję je od czasu do czasu. Bardzo lubię jego aromat, ciekawe połączenia przypraw. Jedną z …
Potrzebujemy
- 800 g mięsa z indyka pokrojonego w kostkę
- 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki kolendry mielonej
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) mielonego
- 2 cebule posiekane
- 2 łyżeczki garam masala
- 400 g pomidorów
- 1 łyżeczka chilli
- 4 ząbki czosnku posiekane
- 3 łyżki imbiru
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
Krok po kroku
W rondlu rozgrzać oliwę. dodać cebulę i przyprawy, smażyć przez chwilę, uważając, żeby się nie przypaliło.
- Po chwili, gdy cebula się zeszkli, dodać mięso z indyka. Smażyć znowu przez ok 10-15 minut.
- Dodać ziemniaki i przez chwilę dusić, dodać pokrojone pomidory, wymieszać, przykryć, zmniejszyć moc gotowania i zostawić na ok. godzinę.
- W międzyczasie zamieszać, dodać ok.100-150 ml wody i znowu przykryć.