Uwielbiam wiosnę i lato. Kiedy chodzę na plac, dostaję oczopląsu od mieniących się kolorami warzyw i owoców. Teraz mamy sezon między innymi na szparagi.
Dlatego postanowiłam zrobić szybką frittatę – omlet po włosku.
A wy jadacie szparagi? Co z nich przyrządzacie?
Frittata ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi

By 5 czerwca, 2019
Published:Uwielbiam wiosnę i lato. Kiedy chodzę na plac, dostaję oczopląsu od mieniących się kolorami warzyw i owoców. Teraz mamy sezon …
Potrzebujemy
- 1 pęczek szparagów
- 1 cebula
- 2 jajka
- 5-6 sztuk pomidorków koktajlowych
- czarny pieprz świeżo mielony
- gałka muszkatołowa
- sól
- 250 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
- parmezan (albo inny ser, wedle upodobań)
Krok po kroku
- Cebulę podsmażamy na oliwie.
- Szparagi gotujemy.
- Roztrzepać jaja i wymieszać je z jogurtem/ śmietaną
- Przyprawiamy.
- Następnie przekładamy masę do naczynia żaroodpornego, zalewamy masą
- Do masy wkładamy przepołowione pomidorki. Jak ktoś lubi - może oprószyć je parmezanem lub innym serem.
- Tak przygotowane danie zapiekamy 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.