Pomysł na dzisiejszy obiad przyszedł mi do głowy nieco przypadkowo. Robiłam zakupy razem z dziećmi i zapragnęłam zjeść rybę – taka zachcianka tylko że nie ciążowa:)
W ciąży z każdym dzieckiem zajadałam się rybami do woli (bo to doskonałe źródło kwasów omega – 3, białka, składników mineralnych – jodu, selenu i żelaza, a także witamin A, D, E oraz z grupy B), ale było jedno zastrzeżenie – nie mogłam ich wąchać na surowo (czułam nawet z drugiego pokoju, jak ktoś otwierał lodówkę), bo od razu miałam mdłości.
Kupiliśmy zatem przepiękny okaz i postanowiłam przyrządzić ją troszkę
w inny sposób. Kiedyś na www. kwestiasmaku. com znalazłam smażone burgery. Wyglądało to ciekawie. Przypomniałam sobie o tym przepisie (zmodyfikowałam go po swojemu na potrzeby swojej rodzinki). Ponieważ wolę zdecydowanie pieczenie niż smażenie, wybrałam taki sposób przygotowania ( kotleciki formowały dzieciaki, co uwieczniłam na fotografiach). Zapraszam na blog.
A Wy jadacie ryby? Co z nich przygotowujecie?
Pieczone burgery z łososia z kaszą jaglaną i suszonymi pomidorkami

By 28 stycznia, 2021
Published:Pomysł na dzisiejszy obiad przyszedł mi do głowy nieco przypadkowo. Robiłam zakupy razem z dziećmi i zapragnęłam zjeść …
Potrzebujemy
- 300 g łososia/pstrąga łososiowego
- 4 - 5 sztuk suszonych pomidorków w zalewie
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko
- według uznania czosnku
- 1 jajko
- 2 - 3 łyżki natki pietuszki
- 1 mała cebula
- pieprz
- sól
Krok po kroku
- Rybę, cebulkę i pomidorki drobno posiekać. Przełożyć do większej miski.
- Dorzucić ugotowaną na sypko kaszę jaglaną (jak ktoś lubi, może dołożyć musztardę), natkę pietruszki i przeciśnięty czosnek.
- Dodać jajko.
- Przyprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 15 minut.