Bataty pieczone w piekarniku

Szukam często ciekawych dodatków do obiadu. Najczęściej podaję ziemniaki, ryż, różne kasze czy makarony. Ale tym razem miałam ochotę na coś innego. Wybór padł na bataty z piekarnika. Wychodzą przepyszne.
A Wy robicie bataty? Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Ja robiłam m.in. bataty faszerowane – http://gotujzrodzina.pl/2018/01/15/bataty-faszerowane/ i zupę – http://gotujzrodzina.pl/2018/01/27/zupa-krem-z-batatow/.

Bataty pieczone w piekarniku

By Gotuj z rodziną Published: 29 kwietnia, 2019

    Szukam często ciekawych dodatków do obiadu. Najczęściej podaję ziemniaki, ryż, różne kasze czy makarony. Ale tym razem miałam …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
    2. Umyte bataty pokroić w paseczki lub łódeczki - taki kształt jak lubimy.
    3. Przełożyć na dużą blachę do pieczenia.
    4. Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i ulubionymi przyprawami.
    5. Polać olejem lub oliwą.
    6. Piec ok. 15-20 minut do pożądanej miękkości.

      Komentarze

      komentujących