Szukam często ciekawych dodatków do obiadu. Najczęściej podaję ziemniaki, ryż, różne kasze czy makarony. Ale tym razem miałam ochotę na coś innego. Wybór padł na bataty z piekarnika. Wychodzą przepyszne.
A Wy robicie bataty? Macie jakieś sprawdzone przepisy?
Ja robiłam m.in. bataty faszerowane – http://gotujzrodzina.pl/2018/01/15/bataty-faszerowane/ i zupę – http://gotujzrodzina.pl/2018/01/27/zupa-krem-z-batatow/.
Bataty pieczone w piekarniku

By 29 kwietnia, 2019
Published:Szukam często ciekawych dodatków do obiadu. Najczęściej podaję ziemniaki, ryż, różne kasze czy makarony. Ale tym razem miałam …
Potrzebujemy
Krok po kroku
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
- Umyte bataty pokroić w paseczki lub łódeczki - taki kształt jak lubimy.
- Przełożyć na dużą blachę do pieczenia.
- Przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i ulubionymi przyprawami.
- Polać olejem lub oliwą.
- Piec ok. 15-20 minut do pożądanej miękkości.