Dzisiaj proponuję coś dla wielbicieli kaszy gryczanej – hreczniaki czyli kotleciki z kaszy gryczanej.
To staropolskie danie kuchni kresów wschodnich. Nazwa pochodzi od lwowskiej nazwy gryki (hreczka).
składniki:
*30 dag sera białego
*2 duże cebule
*zielona pietruszka
*jajko
*bułka tarta
*mąka do zawiązania
*pieprz
*sól
*tłuszcz do smażenia
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie odsączyć i przesypać do miseczki (można jak ktoś lubi zmielić w maszynce do mięsa – ja wolę bez mielenia). Na patelni podsmażyć pokrojoną grubo cebulę. Wymieszać z kaszą. Dodać biały ser dokładnie wyciśnięty i jajko. Doprawić. Dosypać posiekaną natkę pietruszki i mąkę (tyle tylko, żeby się zawiązało). Uformować małe kotleciki, które później obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron do uzyskania odpowiedniego koloru.