Sos boloński- z wolnowaru

Sos boloński – z wolnowaru

Dostaliśmy wolnowar.

Dużo czytałam o tym niezwykłym garnku, który nie dość że oszczędza nasz czas, energię elektryczną, to w dodatku przygotowane w nim danie jest niezwykle aromatyczne (coś w stylu “gotuje się samo”). Powiem szczerze – byłam do niego nieco sceptyczna, bo nie do końca ufam opiniom przypadkowych osób. Ale tym razem przekonałam się, że to wszystko prawda. I przepadłam. Fakt jest taki, że w takim naczyniu udało się przygotować obiad dla całej rodzinki (ale to zależy od pojemności garnka – nasz ma prawie 6 litrów).
Jako pierwsze danie zrobiliśmy sos boloński. Wyszedł przepyszny.

A Wy znacie to naczynie? Co z niego robicie?

Podzielcie się proszę inspiracjami, a z pewnością wiele z nich wykorzystamy w naszej kuchni.

Sos boloński - z wolnowaru

By Gotuj z rodziną Published: 16 października, 2022

    Sos boloński - z wolnowaru Dostaliśmy wolnowar. Dużo czytałam o tym niezwykłym garnku, który nie dość że …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Cebule, czosnek i marchewkę obrać i pokroić w ćwiartki.
    2. Pomidory umyć i pokroić w połówki.
    3. Selera pokroić na mniejsze kawałki
    4. Dorzucić mięso mielone. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.
    5. Dolać pulpę pomidorową.
    6. Wymieszać.
    7. Gotować w trybie high przez 7-8 godzin.
    8. Po przyrządzeniu - zmiksować.
    9. Podawać z ulubionym makaronem, posypane świeżo startym serem typu parmezan i świeżymi listkami bazylii.

      Komentarze

      komentujących