Sos boloński – z wolnowaru
Dostaliśmy wolnowar.
Dużo czytałam o tym niezwykłym garnku, który nie dość że oszczędza nasz czas, energię elektryczną, to w dodatku przygotowane w nim danie jest niezwykle aromatyczne (coś w stylu “gotuje się samo”). Powiem szczerze – byłam do niego nieco sceptyczna, bo nie do końca ufam opiniom przypadkowych osób. Ale tym razem przekonałam się, że to wszystko prawda. I przepadłam. Fakt jest taki, że w takim naczyniu udało się przygotować obiad dla całej rodzinki (ale to zależy od pojemności garnka – nasz ma prawie 6 litrów).
Jako pierwsze danie zrobiliśmy sos boloński. Wyszedł przepyszny.
A Wy znacie to naczynie? Co z niego robicie?
Podzielcie się proszę inspiracjami, a z pewnością wiele z nich wykorzystamy w naszej kuchni.
Sos boloński - z wolnowaru
By 16 października, 2022
Published:Sos boloński - z wolnowaru Dostaliśmy wolnowar. Dużo czytałam o tym niezwykłym garnku, który nie dość że …
Potrzebujemy
- 2 cebule
- 6-7 pomidorów
- 1 główka czosnku
- 4 papryki
- 3-4 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 500 g mięsa mielonego
- 2 pulpy pomidorowe
- pieprz
- sól
- ulubione przyprawy/zioła
Krok po kroku
- Cebule, czosnek i marchewkę obrać i pokroić w ćwiartki.
- Pomidory umyć i pokroić w połówki.
- Selera pokroić na mniejsze kawałki
- Dorzucić mięso mielone. Doprawić do smaku ulubionymi przyprawami.
- Dolać pulpę pomidorową.
- Wymieszać.
- Gotować w trybie high przez 7-8 godzin.
- Po przyrządzeniu - zmiksować.
- Podawać z ulubionym makaronem, posypane świeżo startym serem typu parmezan i świeżymi listkami bazylii.