
Jak zauważyliście w ostatnim miesiącu nie było mnie tutaj. Miałam poważną awarię komputera i gdyby nie przemili Panowie z SFT COMPUTERS z naszego osiedla 2 pułku lotniczego było by naprawdę kiepsko. Dziękuję Panowie ! Wróciłam do Was dzisiaj z nową porcją przysmaków. Pogoda już jesienna mimo że lato w kalendarzu. Za oknem wieje silny wiatr. Niedawno dzieliłam się z Wami przepisami na letnie potrawy a tu wrzesień za pasem.
Tym razem przygotowałam crumble. To brytyjski deser, który najczęściej robi się z duszonych owoców posypanych kruszonką i zapieczonych w piekarniku. Można je przyrządzić ze wszystkich owoców – mogą to być m.in. jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, nektarynki, truskawki, rabarbar, śliwki.
Do kruszonki można dodać orzechy, płatki owsiane, migdały- wszystko co nam się żywnie podoba i na co mamy ochotę.
Spróbujecie?
Crumble ze śliwkami

By 27 sierpnia, 2020
Published:Jak zauważyliście w ostatnim miesiącu nie było mnie tutaj. Miałam poważną awarię komputera i gdyby nie przemili Panowie z …
Potrzebujemy
- 50 g śliwek węgierek
- 25 g cukru
- 15 g mąki
- 20 g masła
- 3 - 4 łyżki migdałów
Krok po kroku
- Śliwki umyć, podzielić na połówki, usunąć pestki. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wymieszać z cukrem.
- Do miski wsypać cukier (15 g), mąkę i pokrojone na kawałki masło.
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, rozcierając kruszonkę rękami na drobne grudki (ja do tego użyłam robota planetarnego).
- Na owoce równomiernie rozłożyć kruszonkę. Posypać płatkami migdałów.
- Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.