Crumble ze śliwkami

Jak zauważyliście w ostatnim miesiącu nie było mnie tutaj. Miałam poważną awarię komputera i gdyby nie przemili Panowie z SFT COMPUTERS z naszego osiedla 2 pułku lotniczego było by naprawdę kiepsko. Dziękuję Panowie ! Wróciłam do Was dzisiaj z nową porcją przysmaków. Pogoda już jesienna mimo że lato w kalendarzu. Za oknem wieje silny wiatr. Niedawno dzieliłam się z Wami przepisami na letnie potrawy a tu wrzesień za pasem.
Tym razem przygotowałam crumble. To brytyjski deser, który najczęściej robi się z duszonych owoców posypanych kruszonką i zapieczonych w piekarniku. Można je przyrządzić ze wszystkich owoców – mogą to być m.in. jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, nektarynki, truskawki, rabarbar, śliwki.
Do kruszonki można dodać orzechy, płatki owsiane, migdały- wszystko co nam się żywnie podoba i na co mamy ochotę.
Spróbujecie?

Crumble ze śliwkami

By Gotuj z rodziną Published: 27 sierpnia, 2020

    Jak zauważyliście w ostatnim miesiącu nie było mnie tutaj. Miałam poważną awarię komputera i gdyby nie przemili Panowie z …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Śliwki umyć, podzielić na połówki, usunąć pestki. Włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i wymieszać z cukrem.
    2. Do miski wsypać cukier (15 g), mąkę i pokrojone na kawałki masło.
    3. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki, rozcierając kruszonkę rękami na drobne grudki (ja do tego użyłam robota planetarnego).
    4. Na owoce równomiernie rozłożyć kruszonkę. Posypać płatkami migdałów.
    5. Piec około 45 minut w temperaturze 180°C.

      Komentarze

      komentujących