Kisiel z jabłek

Lubię korzystać ze starszych przepisów mojej mamy i babci. Wszystkie gotowały znakomicie dla swoich najbliższych. Potrafiły też samodzielnie przygotować przyjecie  z rozmaitymi domowymi przysmakami dla kilkudziesięciu osób.
Dlatego na blogu będą się pojawiały receptury wielu z tych dań.

Kisiel owocowy to deser kojarzący mi się z okresem szkoły średniej. Kiedy chodziłam do liceum, od czasu do czasu jadaliśmy obiady u babci. Oprócz obiadu zawsze czekał deser- a to własnoręcznie upieczone ciasto (np. strudel babci nie miał sobie równych), owoce czy właśnie kisiel.

Kisiele z owoców to łatwe i szybkie desery. Możemy je przyrządzić z owoców gotowanych przetartych,  z owoców częściowo gotowanych  i surowych, z soków owocowych pitnych, z syropów owocowych słodzonych z dodatkiem soku z cytryny, soku z porzeczek, pomarańczy itp.
Kisiele można przybrać owocami i śmietanką, pianką waniliową lub podać oddzielnie w dzbanuszku mocno schłodzony krem(sos) waniliowy.

Gdy zaczęłam prowadzić swój dom, robię taki deser od czasu do czasu.

Kisiel z jabłek

By gotujzrodzina Published: 16 listopada, 2014

  • Efekt: 6 porcji

Lubię korzystać ze starszych przepisów mojej mamy i babci. Wszystkie gotowały znakomicie dla swoich najbliższych. Potrafiły też …

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
  2. Pół szklanki wody zagotować z dodatkiem cukru i goździkami.
  3. W pozostałej części wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną.
  4. Do zagotowanej wody dodać utarte jabłka. Silnie podgrzać. Wlać powoli, stale mieszając, rozprowadzoną mąkę i kilka razy zagotować.
  5. Po odstawieniu z ognia dodać 1-2 łyżeczki soku z cytryny.
  6. Podawać dobrze schłodzony.

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz