Lubię korzystać ze starszych przepisów mojej mamy i babci. Wszystkie gotowały znakomicie dla swoich najbliższych. Potrafiły też samodzielnie przygotować przyjecie z rozmaitymi domowymi przysmakami dla kilkudziesięciu osób.
Dlatego na blogu będą się pojawiały receptury wielu z tych dań.
Kisiel owocowy to deser kojarzący mi się z okresem szkoły średniej. Kiedy chodziłam do liceum, od czasu do czasu jadaliśmy obiady u babci. Oprócz obiadu zawsze czekał deser- a to własnoręcznie upieczone ciasto (np. strudel babci nie miał sobie równych), owoce czy właśnie kisiel.
Kisiele z owoców to łatwe i szybkie desery. Możemy je przyrządzić z owoców gotowanych przetartych, z owoców częściowo gotowanych i surowych, z soków owocowych pitnych, z syropów owocowych słodzonych z dodatkiem soku z cytryny, soku z porzeczek, pomarańczy itp.
Kisiele można przybrać owocami i śmietanką, pianką waniliową lub podać oddzielnie w dzbanuszku mocno schłodzony krem(sos) waniliowy.
Gdy zaczęłam prowadzić swój dom, robię taki deser od czasu do czasu.
Kisiel z jabłek

By 16 listopada, 2014
Published:- Efekt: 6 porcji
Lubię korzystać ze starszych przepisów mojej mamy i babci. Wszystkie gotowały znakomicie dla swoich najbliższych. Potrafiły też …
Potrzebujemy
- 10-15 dag jabłek
- 1 szklanka wody
- 3 łyżeczki cukru płaskie
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej płaskie
- 1-2 goździki
- sok z cytryny
Krok po kroku
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
- Pół szklanki wody zagotować z dodatkiem cukru i goździkami.
- W pozostałej części wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną.
- Do zagotowanej wody dodać utarte jabłka. Silnie podgrzać. Wlać powoli, stale mieszając, rozprowadzoną mąkę i kilka razy zagotować.
- Po odstawieniu z ognia dodać 1-2 łyżeczki soku z cytryny.
- Podawać dobrze schłodzony.