Dzisiaj postanowiłam przypomnieć starszy wpis z 1 czerwca 2014 roku. Tamten usunęłam, gdyż wymieniam zdjęcia na lepsze.
“Przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania. Szybko poznaliśmy sąsiadów. Większość z nich ma dzieci, więc od razu złapaliśmy wspólny język. Z wieloma osobami spotykamy się regularnie.
Takimi osobami są między innymi Magda i Maciek – rodzice półtorarocznej Milenki.
Kiedyś zaprosili nas do siebie na “małe co nie co”.
Pani domu przygotowała ciekawą przekąskę z ciasta francuskiego i sałatkę,
pan domu dobrał do tego odpowiednie wino”.
Wykorzystałam ten przepis na wczorajszą kolację, a część zostało na dzisiejsze drugie śniadanie. Dzieci dzielnie pomagały w przygotowaniach. Zapraszam do spróbowania.
A Wy co robicie z ciasta francuskiego?
Szybka przekąska z ciasta francuskiego - na ciepło
By 22 stycznia, 2021
Published:Dzisiaj postanowiłam przypomnieć starszy wpis z 1 czerwca 2014 roku. Tamten usunęłam, gdyż wymieniam zdjęcia na …
Potrzebujemy
- 70 g kiełbaski, szynki lub innej wędliny
- 100 g żółtego sera startego na grubej tarce
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- rukola/bazylia/szczypiorek/pietruszka posiekana
- ulubione dodatki: pomidorki koktajlowe, oliwki, papryka, pieczarki
- 1 - 2 jajka
- 60 - 80 ml kwaśnej śmietany 18%
- pieprz
- sól
Krok po kroku
- Ciasto francuskie lekko rozwałkować.
- Szklanką wyciąć kilka kółek.
- Foremkę na muffinki (babeczki) nasmarować lekko masłem chyba że używamy silikonowych to taka czynność jest zbędna.
- Włożyć kółka, każde nakłuć widelcem.
- Nałożyć szynkę/kiełbaskę, ulubione dodatki i ser.
- Jajko lekko ubić ze śmietaną.
- Dodać szczypiorek/bazylię/ rukolę ,sól i pieprz.
- Do każdego otworu wlać po łyżeczce masy.
- Piec w nagrzanym do 180-190 piekarniku ok. 25 minut.
- Podawać na ciepło.