Szybka przekąska z ciasta francuskiego – na ciepło

Dzisiaj postanowiłam przypomnieć starszy wpis z 1 czerwca 2014 roku. Tamten usunęłam, gdyż wymieniam zdjęcia na lepsze.
“Przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania. Szybko poznaliśmy sąsiadów. Większość z nich ma dzieci, więc od razu złapaliśmy wspólny język. Z wieloma osobami spotykamy się regularnie.
Takimi osobami są między innymi Magda i Maciek – rodzice półtorarocznej Milenki.
Kiedyś zaprosili nas do siebie na “małe co nie co”.
Pani domu przygotowała ciekawą przekąskę z ciasta francuskiego i sałatkę,
pan domu dobrał do tego odpowiednie wino”.
Wykorzystałam ten przepis na wczorajszą kolację, a część zostało na dzisiejsze drugie śniadanie. Dzieci dzielnie pomagały w przygotowaniach. Zapraszam do spróbowania.
A Wy co robicie z ciasta francuskiego?

Szybka przekąska z ciasta francuskiego - na ciepło

By Gotuj z rodziną Published: 22 stycznia, 2021

    Dzisiaj postanowiłam przypomnieć starszy wpis z 1 czerwca 2014 roku. Tamten usunęłam, gdyż wymieniam zdjęcia na …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Ciasto francuskie lekko rozwałkować.
    2. Szklanką wyciąć kilka kółek.
    3. Foremkę na muffinki (babeczki) nasmarować lekko masłem chyba że używamy silikonowych to taka czynność jest zbędna.
    4. Włożyć kółka, każde nakłuć widelcem.
    5. Nałożyć szynkę/kiełbaskę, ulubione dodatki i ser.
    6. Jajko lekko ubić ze śmietaną.
    7. Dodać szczypiorek/bazylię/ rukolę ,sól i pieprz.
    8. Do każdego otworu wlać po łyżeczce masy.
    9. Piec w nagrzanym do 180-190 piekarniku ok. 25 minut.
    10. Podawać na ciepło.

      Komentarze

      komentujących