Szarlotka sypana

Sezon na jabłka na dobre się rozpoczął. A dobre jabłka to polskie jabłka, pachnące, niepryskane, zrywane prosto z sadu…Takie pamiętam z ogrodu moich dziadków, jak jeździliśmy do nich z bratem….

Co można zrobić z jabłek? Można na przykład upiec szybką szarlotkę dla rodzinki.
Niedawno przeczytałam o szarlotce sypanej bez jajek i postanowiłam zrobić to “cudo”…

Szarlotka sypana

By gotujzrodzina Published: 31 sierpnia, 2014

  • Przygotowanie: 20 mins
  • Gotowanie: 60 mins
  • Gotowe w: 1 hr 20 mins

Sezon na jabłka na dobre się rozpoczął. A dobre jabłka to polskie jabłka, pachnące, niepryskane, zrywane prosto z sadu...Takie …

Potrzebujemy


Krok po kroku


  1. Mąkę, cukier, kaszę manną i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części.
  2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Tortownicę wysmarować masłem i wyspać bułką tartą.
  4. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek z cynamonem, Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
  5. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
  6. Piec w temperaturze 180º C przez około 60 minut.

    Komentarze

    komentujących

    Dodaj komentarz