Sezon na jabłka na dobre się rozpoczął. A dobre jabłka to polskie jabłka, pachnące, niepryskane, zrywane prosto z sadu…Takie pamiętam z ogrodu moich dziadków, jak jeździliśmy do nich z bratem….
Co można zrobić z jabłek? Można na przykład upiec szybką szarlotkę dla rodzinki.
Niedawno przeczytałam o szarlotce sypanej bez jajek i postanowiłam zrobić to “cudo”…
Szarlotka sypana
By 31 sierpnia, 2014
Published:- Przygotowanie: 20 mins
- Gotowanie: 60 mins
- Gotowe w: 1 hr 20 mins
Sezon na jabłka na dobre się rozpoczął. A dobre jabłka to polskie jabłka, pachnące, niepryskane, zrywane prosto z sadu...Takie …
Potrzebujemy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka ukru (można dać mniej, jak kto lubi)
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 jabłek, najlepiej kwaśnych
- 1/2 kostki masła
- cynamon
Krok po kroku
- Mąkę, cukier, kaszę manną i proszek wymieszać. Podzielić na 3 części.
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Tortownicę wysmarować masłem i wyspać bułką tartą.
- Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek z cynamonem, Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
- Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
- Piec w temperaturze 180º C przez około 60 minut.