
Wielu osobom zwłaszcza ze starszego pokolenia jedzenie w przedszkolu kojarzy się ze szpinakiem. To była wówczas taka rozciapciana breja, którą większość z nich zostawiała niezjedzoną na talerzach. Na szczęście te czasy są przeszłością. Moje dzieci szpinak wręcz uwielbiają w różnych potrawach, a także sam jako dodatek do jakiegoś dania. Dlatego też nie mam problemu, żeby go przygotować na obiad. Moim zdaniem dobry szpinak to dobrze zrobiony szpinak – aksamitny, z czosnkiem i muśnięty kleksem śmietany. Ale każdy musi znaleźć sam taki sposób przyrządzenia, który będzie smakował jego konsumentom. Tyle teorii.
Dzisiaj proponuję Wam makaron canneloni ze szpinakiem.
Canneloni ze szpinakiem

By 15 marca, 2023
Published:Wielu osobom zwłaszcza ze starszego pokolenia jedzenie w przedszkolu kojarzy się ze szpinakiem. To była wówczas taka …
Potrzebujemy
- szpinak świeży lub mrożony
- czosnek
- śmietana/jogurt naturalny
- pieprz
- sól
- makaron canneloni
- sos pomidorowy
Krok po kroku
- Makaron podgotować według przepisu na opakowaniu. Można też użyć surowego.
- Szpinak poddusić z dodatkiem czosnku, śmietanki i przypraw.
- Każdą sztukę canneloni nadziewać przygotowanym farszem.
- Zalać obficie sosem pomidorowym.
- Zapiekać ok.30 minut do uzyskania miękkiego makaronu. Jeśli użyjemy podgotowanego makaronu - ten czas będzie krótszy.
- Pod koniec zapiekania można posypać startym żółtym serem.