Lubię eksperymenty w kuchni. Inspiruję się różnymi blogami. W wolnym czasie podglądam i przeglądam przepisy w książkach kucharskich. Próbuję, testuję….Nie zawsze wszystko wychodzi fajne. A często można wyczarować coś interesującego.
Tym razem postanowiłam spróbować upichcić burgery z kaszy jaglanej. I wiecie co – wyszły genialne. Jak nie jedliście ich wcześniej, warto zaryzykować to nietypowe wykorzystanie tej kaszy.
A Wy robicie burgery? Jakie są Wasze ulubione?
Burgery z kaszy jaglanej
By 10 października, 2019
Published:Lubię eksperymenty w kuchni. Inspiruję się różnymi blogami. W wolnym czasie podglądam i przeglądam przepisy w książkach …
Potrzebujemy
- 1.5 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki oleju/oliwy
- 2 duże marchewki
- 2 cebule (ja dałam czerwone)
- 1 wiązka szczypiorku
- 3- 4 ząbki czosnku (wedle uznania)
- 1 łyżka słodkiej lub wędzonej papryki
- 4 łyżki płatków owsianych
- parmezan (albo inny ser, wedle upodobań)
- bułka tarta do panierki
- sól
Krok po kroku
- Kaszę jaglaną ugotować ( w proporcjach 1:2 wody) lub uprażyć.
- Warzywa zmiksować z przyprawami, płatkami owsianymi, szczypiorkiem . Połączyć z oliwą i jeszcze raz zmiksować. Jak ktoś lubi - może dodać pokrojoną drobno paprykę.
- Parmezan zetrzeć. Dodać do warzyw.
- Dosypać ciepłą kaszę.
- Dokładnie wymieszać.
- Formować burgery obtaczając je w bułce tartej.
- Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.