Jabłka, jabłka, polskie jabłka. Jednym z ulubionych ciast mojej rodzinki jest właśnie ciasto z jabłek czyli popularna szarlotka . Robię ją na różne sposoby, a zdarza się, że od czasu do czasu znajduję jakiś nowy nieznany przepis i eksperymentuję. Ponieważ zostało mi pół słoika śliwek węgierek, upiekłam szarlotkę z śliwkami:)
Szarlotka z śliwkami, pianą i kruszonką

By 16 października, 2014
Published:Jabłka, jabłka, polskie jabłka. Jednym z ulubionych ciast mojej rodzinki jest właśnie ciasto z jabłek czyli popularna szarlotka …
Potrzebujemy
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 słoika śliwek węgierek
- 1 kg jabłek
- kilka łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
Krok po kroku
- Ze składników (mąka, 1 szklanka cukru, masło, żółtka jaj, śmietana, proszek do pieczenia) zagnieść ciasto, podzielić masę na 4 części,jedną część zamrozić, a trzy części wyłożyć równomiernie w blaszce aby powstał spód ciasta.
- Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 *C
- Gdy już ciasto z zamrażarki będzie twarde, podpiec do lekkiego zrumienienia.
- Jabłka wyłożyć równomiernie na spodzie ciasta, potem dodać śliwki.
- Zapiec.
- Z białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę i rozłożyć ją równomiernie a następnie zetrzeć schłodzone ciasto na wierzch białka .
- Piec w temperaturze 220 st. do zrumienienia.