Szarlotka z śliwkami, pianą i kruszonką

unnamedJabłka, jabłka, polskie jabłka. Jednym z ulubionych ciast mojej rodzinki jest właśnie ciasto z jabłek czyli popularna szarlotka . Robię ją na różne sposoby, a zdarza się, że od czasu do czasu znajduję jakiś nowy nieznany przepis i eksperymentuję. Ponieważ zostało mi pół słoika śliwek węgierek, upiekłam szarlotkę z śliwkami:)

Szarlotka z śliwkami, pianą i kruszonką

By gotujzrodzina Published: 16 października, 2014

    Jabłka, jabłka, polskie jabłka. Jednym z ulubionych ciast mojej rodzinki jest właśnie ciasto z jabłek czyli popularna szarlotka …

    Potrzebujemy


    Krok po kroku


    1. Ze składników (mąka, 1 szklanka cukru, masło, żółtka jaj, śmietana, proszek do pieczenia) zagnieść ciasto, podzielić masę na 4 części,jedną część  zamrozić,  a trzy części wyłożyć równomiernie w blaszce  aby powstał spód ciasta.
    2. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 *C
    4. Gdy już ciasto z zamrażarki będzie twarde, podpiec do lekkiego zrumienienia.
    5. Jabłka wyłożyć równomiernie na spodzie ciasta, potem dodać śliwki.
    6. Zapiec.
    7. Z białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę i rozłożyć  ją równomiernie a następnie zetrzeć schłodzone ciasto na wierzch białka .
    8. Piec w temperaturze 220 st. do zrumienienia.

      Komentarze

      komentujących

      Dodaj komentarz