U nas w domu wszyscy kochają cebulę w różnej postaci.
Już będąc dzieckiem, w okresie jesienno – zimowym rodzice uodparniali mnie z bratem syropem z cebuli…
Kiedy zostałam mamą i rozpoczynałam swoją przygodę z karmieniem piersią Krzysia, zastanawiałam się, czy jej zapach i smak nie przejdzie do mojego pokarmu i czy Krzysio będzie chciał ssać. CHCIAŁ! To było dla mnie zielone światło…Podobnie było z pozostałymi dziećmi.
Dzisiaj na obiado -kolację zrobiłam cebulowy placek z wędliną.
Placek cebulowy z wędliną
By 10 grudnia, 2017
Published:U nas w domu wszyscy kochają cebulę w różnej postaci. Już będąc dzieckiem, w okresie jesienno – zimowym rodzice uodparniali …
Potrzebujemy
- 1 kubek mąki
- 2 łyżki masła
- 1-2 łyżeczki twarożku/białego sera/sera homogenizowanego
- 1 żółtko
- sól
- kminek
- czosnek (jak ktoś lubi) posiekany
- 4 cebule
- plasterki dowolnej wędliny pokrojone w kosteczkę
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- zielona natka pietruszki
- żółty ser starty na tarce
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa/olej do smażenia
Krok po kroku
- Z mąki, masła, sera, żółtka i przypraw robimy kruche ciasto.
- Zagniatamy je dokładnie i przekładamy do foremki.
- Odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
- W tym czasie robimy nadzienie - cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy wędlinę.
- Kiedy ciasto będzie gotowe, wykładamy na nie cebulę wymieszaną z wędliną.
- Polewamy jajkiem ubitym z przyprawami, mlekiem i częścią utartego żółtego sera.
- Posypujemy resztą sera i obficie posiekaną natką pietruszki.
- Wstawiamy na 25-30 minut do średnio nagrzanego piekarnika.