Dni mijają szybko i nadal siedzimy w domu. Nie ruszamy się nigdzie nawet na krok (jedynie na balkon i ze śmieciami), bo wzięliśmy sobie do serca to co się dzieje w świecie #zostań w domu. Od tygodni nie mieliśmy kontaktu z nikim. Jeżeli ta izolacja od społeczności potrwa dłużej, człowiek zupełnie zdziczeje…Zakupy ogarnia nam sąsiadka (jeszcze parę dni), a i dwa razy udało się zamówić on – line. Żywimy się tym co mamy w domu. Ponieważ w zamrażarce miałam jeszcze brokuła, powstała przepyszna zupa. Spróbujecie?
Zupa z brokułów i sera cheddar

By 3 kwietnia, 2020
Published:Dni mijają szybko i nadal siedzimy w domu. Nie ruszamy się nigdzie nawet na krok (jedynie na balkon i ze śmieciami), bo wzięliśmy …
Potrzebujemy
- 470 g różyczek brokułów sparzonych lub lekko obgotowanych
- 2 łyżeczki masła
- 1 litr bulionu warzywnego (nie z kostki!)
- 1/2 litra mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 300 g sera cheddar startego
Krok po kroku
W dużym garnku rozgrzać masło.
- Dodać mąkę i gotować przez 2 minutki.
- Dolać bulion, mleko i przyprawy. Zagotować.
- Dusić ok. 10 minut.
- Dodać brokuły i ser. Jeszcze chwilę poddusić.
- Po przestudzeniu zmiksować.